香港龜友論壇

查看: 5774|回復: 59

新檢討

反思黎幾日,我承認D龜照顧不周喺我唔岩,以後養任何寵物,準備不夠充足,我唔會再掂.
黑蛋一事,貪心作祟.喺我錯.
楓葉一事,其實當時只龜個樣,喺咩,真喺睇唔出有咩病態,(可能不夠專業),C兄買果陣自己有拿起來睇,試問佢都有睇,肉眼就能睇出有冇病,仲要睇醫生么?依家要搵我索償,姐喺以後買龜,如果死咗,就要退錢?我知道呀,3日呀嘛,病黎D野,大佬,我唔喺醫生.依家黎位仁兄話要搞大件事?OK
R唔難養你都......
但有d野你做錯就做錯 重要話玩野
就算你點解釋 而家個個都覺你為左一隻龜而不擇手段 去誤導人地
回復

zero322 發表於 2011-10-30 21:44
R唔難養你都......
但有d野你做錯就做錯 重要話玩野
就算你點解釋 而家個個都覺你為左一隻龜而不擇手段 去 ...

唔難養=唔死?
回復

回復 黑沙 的帖子

我知-0-
但養左半年唔係應該習慣了嗎?

如果不是真不好意思:(
回復

完全吾知你打d乜出黎-,-

同意...真系唔明啊`  發表於 2011-11-2 17:20
g00d`  發表於 2011-11-1 20:59
同感.  發表於 2011-10-31 17:47
x2...  發表於 2011-10-30 22:04
不能同意更多...  發表於 2011-10-30 21:56
回復

黑沙 發表於 2011-10-30 21:50
唔難養=唔死?

R都可以養死,的確係一件奇事
請勿忘記,半年前仲係夏天,半年後既今日,都不過係入秋,天氣涼左少少
但仲未去到凍死龜既地步。
所以去除天氣原因,得出三個可能性:
(1)係大陸收龜後冇做處理(例如杜蟲)
(2)平時既打理欠佳以致積病
(3)SETTING上既錯誤(例如底材/燈具/濕度)
回復

toby87987808 發表於 2011-10-30 20:47
關於死去既楓葉:我可以保證喺賣比人既前一天都仲吃既野,突然之間暴斃,我真喺唔知系咩原因,楓葉難養,大家唔 ...

(1)其實冇人知你住大埔,"不過我住大埔,以佢當時既情況,我冇機會,所以跟返邏輯上來講,喺冇可能"<---所以跟返邏輯上來講,係錯誤。
(2)屋企唔比養龜,但養左R半年?所以跟返邏輯上來講,盾已矛
回復

明知楓葉難養,即係自己都養唔好,可能整到只龜得番1/4命,然後賣比人。
即係唔賣既話,只龜都係要死,不過睇下係邊個唔好彩既姐
咁都比你博到,真係單車都可以變摩托
回復

"關於ccccccccccccccc送黑蛋一事:唔該請你唔好否定我既人格,好歹都喺中5學生,傾cccccccc兄睇睇我pm既野,我既意思喺儘量比個機會我,後來喺佢貼上寫咗我收到,的確我好想要只龜,不過我住大埔,以佢當時既情況,我冇機會,所以跟返邏輯上來講,喺冇可能,所以就算打咗D字又點呢?"

第一句無邏輯關系,中五學生與汝之人格並無掛勾。
"所以就算打左D字又點呢?"呢句好有問題。你住大埔拎唔到,咁點解要打話拎左既字眼呢??到底想做D乜野,我諗個個都明。而家你出POST話檢討,但係又打到好似錯不在自身咁,咁你呢個POST到底係為左D咩呢??

楓葉龜單野如果你係一早發現龜有毛病或者唔健康,就唔應該賣出或者同人換龜。作為一個負責任的主人,你應該想辦法去解決問題,如開POST問其他師兄。呢D先係一個中五學生應該要做到既事。

呢個問題並唔係只係關一隻龜事,更加係反映出你既人格,你既價值觀。希望你能夠反思一下。

評分

參與人數 3威望 +13 收起 理由
R之迷 + 2 同意至極
_朱古力_ + 1
啊橙 + 10 同意至極

查看全部評分

回復

回復 zero322 的帖子

R之前比屋企人唔小心掉咗落地下,個殼裂開咗小小,我就知道佢活唔耐,同埋只R喺冇日日照住既,(屋企驚浪費,所以好少開),算喺缺少照顧掛,黑蛋一事,我已經解釋完了
回復

回復 啊橙 的帖子

黎排唔比我養,黎段時間唔知點該,同屋企關係唔喺幾好
回復

回復 啊橙 的帖子

只楓葉亦是半年前入手,其實,賣出去之前真喺唔知有咩問題,前一晚仲吃更蟲蟲
回復

回復 tomhon 的帖子

我喺一個不稱職的主人,所以打算離開龜一段時間.反思過後,先再養.唔該你比我意見,為人處世,真喺要好好學習下.
回復

回復 toby87987808 的帖子

我喺一個不稱職的主人,所以打算離開龜一段時間.反思過後,先再養.唔該你比我意見,為人處世,真喺要好好學習下
我睇完笑左,咩叫所以打算離開龜一段時間.反思過後,先再養?
咁你養緊果D點?送比人?
回復

我係你就一早潛左水

我情願佢 "如題 原來自己咁衰格"就算 .  發表於 2011-10-31 17:52
you mean 潛水??  發表於 2011-10-31 00:22
回復

我看完以上一大堆文字,結論是樓主想表達什麼﹖

可以組織一下句子?白話太多不打緊,問題是看不明寫什麼﹖

回復

排版
回復

唉!一個大話蓋過另一個大話,都唔知邊句真話。

X2  發表於 2011-11-2 17:22
回復

toby87987808 發表於 2011-10-30 23:45
回復 zero322 的帖子

R之前比屋企人唔小心掉咗落地下,個殼裂開咗小小,我就知道佢活唔耐,同埋只R喺冇日日照 ...

(1)個殼裂開左?!但冇去醫?!加埋冇日日照顧,內傷+外傷都唔理,對生命好唔負責任囉。
你既"解釋"只會越描越黑...
(2)解釋了又如何?我見你既解釋好冇歉意,還是你根本唔當"戲弄人地"係一回事?!道歉都冇,如果真係有人信你,冇人去拎,咁CCCCCCCC咪要白企係魚街?!玩人都有個限度啦下麻!
(3)你段野仲難明過"之乎者也"果D我都仲睇得明,閣下果D新派白話文,我真係唔係幾明...

+1 佢唔止離開龜最好離開人世\"/  發表於 2011-10-31 01:39

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
jellyfish + 6 簡潔鮮明~謝謝重組經過~

查看全部評分

回復

你打左d乜出黎..我真係唔太明
回復