香港龜友論壇

查看: 6935|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

巴西龜嘔!!

樓主
我家龜龜女養左5年,健康狀況一直不錯。
但剛剛我發現佢居然嘔吐,將今朝食的都吐出黎。
尋日佢夜晚都出現同等情況,我以為佢只食了其他龜既屎......
但佢都幾正常願意進食,有游水,曬太陽.....只係不太想動。
我想問大家有遇到這個情況嗎??    有嘔應該不正常,什麼是成因??
會是什麼病的徵兆嗎??

沙發
有冇圖看??
回復

板凳
ws_suki 發表於 2011-10-29 00:16
我家龜龜女養左5年,健康狀況一直不錯。
但剛剛我發現佢居然嘔吐,將今朝食的都吐出黎。
尋日佢夜晚都出現 ...

我隻龜尋晚又係嘔,不過佢係陸龜, 見佢嘔番食既野出黎, 現在試下2日後才再餵,可能龜食得太多
回復

地板
佢依家訓覺休息中......晏D先拍照

我覺得佢食得太多的可能性比較低,因為每日分量都差不多。
回復

http://i1090.photobucket.com/albums/i377/ws_suki/291020111349.jpg
這是她剛討吃的樣子.....
一起身佢雙眼紅腫曬,嚇親我。
不過,跟住佢有拉屎、討吃....表現都正常。

另外,我想問龜龜水腫有咩特徵??
回復

餵開咩野? 份量幾多?
回復

回復 豬仙人 的帖子

餵開3種龜糧,有時食下蝦乾、粟米、菜.....份量係每日一餐,大概35粒
回復

ws_suki 發表於 2011-10-31 16:36
回復 豬仙人 的帖子

餵開3種龜糧,有時食下蝦乾、粟米、菜.....份量係每日一餐,大概35粒 ...

how big????
回復

係咪有左身紀呀?
回復

回復 ws_suki 的帖子

餵太多啦! 以呢個份量, 兩-三日餵一次已經足夠!
仲有, 粟米完全唔適合餵龜,
要記住粟米油係點黎架!
回復

回復 豬仙人 的帖子

是嗎?! 佢大過手掌,有1000g到。我只是想俾不同的蔬果佢食下....有多點口感。

不過,佢尋日下午佢吐出血絲。今天已帶她去睇DR. YU
醫生都覺得烏龜嘔吐是不正常和奇怪。
但照完X光都不知原因是什麼,最起碼沒有含鐵成分的異物。
而醫生FF完佢,佢都有吐了少許。回到家中,於水就暫時未有吐.....但要睇定D情況先。因為她E幾天就是晚上把早上吃的吐出黎;早上又把前晚吃的吐出黎....所以....唉!!
我都好緊張。醫生開出抗生素和油俾我FF佢一個星期。再睇睇情況如何,如果不行就可能要開殼.....
回復

ws_suki 發表於 2011-11-1 20:32
回復 豬仙人 的帖子

是嗎?! 佢大過手掌,有1000g到。我只是想俾不同的蔬果佢食下....有多點口感。

會唔會喂得太密啊

希望龜龜無事
回復

回復 ws_suki 的帖子

蔬果其實可以選擇蘋果, 南瓜, 蘿白等等!
總之唔好揀高脂種類, 太高糖份亦唔適合!
加油呀!
回復

BB龜先要日日餵,過左5cm就隔日都得,你呢Dsize兩三日一次都得,仲要唔洗餵甘多,蝦乾不能經常餵,一個星期一兩次就好了,每次都系餵少少就夠,過下口癮而已
回復

你睇邊間獸醫
回復