香港龜友論壇

查看: 3375|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

第一次養陸龜 四趾苗成日訓覺屬於正常?

樓主
入手到而家都係訓覺多,通常都係郁下都係轉個靚位再訓過,同埋掘開底材埋自己入去訓覺
上網爬過文龜苗係會訓得多,但而家差不多全日都訓屬於正常嗎?
有兩日早上帶過去曬太陽半小時左右,四圍爬好活躍

會吾會個缸內設備吾好所以無精神?
暫時仲未肯食糧,而家喂緊菜心暫時都肯食少少
每日夜晚都有浸水十五分鐘,浸水前啲水都會放缸入面同步下溫度先
拎上手有力,浸水仲有屎柯

想請教一下各位咁訓法係咪屬於正常?定係個缸設置得吾好? THX

設備
溫度大致都係三十度左右
底材用紅紅地既木屑,個店員話有少少保濕
山洞一個,一個水盤
日間Mega-Ray UVB/UVA 全光普燈泡 70w
夜晚Mega-Ray 無光果種發熱膽 60w

全光普燈通常每日由早上7點半開到夜晚8點左右

回復

沙發
回復

板凳
名名0 發表於 2018-7-8 21:21
http://www.herpera.com/russian.htm

好似太熱

會吾會有機會是夏眠?
回復

地板
正常。龜箱多數無甘活躍。多d帶出去曬太陽。或者宜家可以散養。買支點解粉。幾日(4-6)泡一次。會活躍d
回復

電解粉……
回復

lichoilung 發表於 2018-7-9 14:58
正常。龜箱多數無甘活躍。多d帶出去曬太陽。或者宜家可以散養。買支點解粉。幾日(4-6)泡一次。會活躍d ...

好啊,我買d電解水浸下
回復

四趾系歐洲陸龜,其實溫度唔洗太高,KEEP26-28度左右就可以
同埋好似有夏眠習慣,高溫會挖洞訓教
我覺得燈方面呢個天氣直接用UVB燈就夠喇
晚上如果無開冷氣可以連夜燈都唔洗
回復

walawala111 發表於 2018-7-10 00:44
四趾系歐洲陸龜,其實溫度唔洗太高,KEEP26-28度左右就可以
同埋好似有夏眠習慣,高溫會挖洞訓教
我覺得燈 ...

早晚到長開冷氣,而家開左個爬缸蓋再開燈暫時都keep到28度左右
請問夏眠習慣係因為太高溫而訓?定本身某幾個月份會夏眠?
回復

高溫。所以會訓
回復

不需要太高溫,通風好重要!
回復