香港龜友論壇

查看: 2314|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

大家幫幫手,,我隻龜又唔肯食野,,仲ALL左D唔知咩???

樓主
唉,,,,
我隻餅乾好大食的
之前無啦啦唔食野3,4日,
我比D車前佢食啦,就即刻食番野,但係食左兩日,
又唔肯食,
之後直到而家已經4日無食過野,
我唯有日日同佢浸電解同埋BAC,
佢都係咁飲水,
今日ALL左好多呢D野出黎,
大家幫幫手,,,佢咩事???係咪生虫???

沙發
stephaniewoolon 發表於 2011-10-9 00:20
唉,,,,
我隻餅乾好大食的
之前無啦啦唔食野3,4日,

應該係掛  我之前有隻盾都係咁既情況....
不過之後 RIP 了....
最好有心理準備
回復

板凳
如果你認為係寄生蟲, 單食BAC 或電解係唔夠. 餅乾啲屎臭唔臭, 如果用肉眼睇唔到有蟲, 聞到極臭, 都有機會係寄生蟲.
回復

地板
8ways 發表於 2011-10-9 00:42
如果你認為係寄生蟲, 單食BAC 或電解係唔夠. 餅乾啲屎臭唔臭, 如果用肉眼睇唔到有蟲, 聞到極臭, 都有機會係 ...

請問寄生虫用咩藥???
回復

回復 九鳥 的帖子

市面買到有幾種如百歐掃蟲王及AZOO, 藥力屬中至強, 服後幾日已見成效, 相對副作用亦較多. 可惜台灣生產爬蟲藥已經停產了一段時間, 市面上都係舊貨, 買時請留意生產日期或有效日期有否被改動, 而買了到期貨. 亦有其他較溫和牌子, 服用時間會較長但副作用極少.
回復

8ways 發表於 2011-10-9 01:34
回復 九鳥 的帖子

市面買到有幾種如百歐掃蟲王及AZOO, 藥力屬中至強, 服後幾日已見成效, 相對副作用亦較多 ...

吾該哂CHING你咁詳細的回答

請問你提及的"副作用亦較多"
會係咩副作用?
回復

回復 九鳥 的帖子

以掃蟲王為例, 主要成份Levamisole, 常見副作用有頭痛、失眠、昏睡、痙攣、心悸和胃腸不適(噁心、嘔吐、腹痛、下痢)。如果伴隨著絲蟲病,則短暫的發燒可能會發生, 亦要留意不可混合其他藥成份內有酒精, 會產生 disulfiram-like 副作用.
回復

8ways 發表於 2011-10-9 01:34
回復 九鳥 的帖子

市面買到有幾種如百歐掃蟲王及AZOO, 藥力屬中至強, 服後幾日已見成效, 相對副作用亦較多 ...

咁我又唔覺得好臭,,,,如果冇生虫又係咩原因呢會???
回復

8ways 發表於 2011-10-9 04:09
回復 九鳥 的帖子

以掃蟲王為例, 主要成份Levamisole, 常見副作用有頭痛、失眠、昏睡、痙攣、心悸和胃腸不 ...

ching~ 咁我想借問聲,咁az00咁會有乜副作用?
thx/
回復

回復 stephaniewoolon 的帖子

有可能食錯食物, 又可能長期食單一種食物都係唔好, 試吓比多樣唔同種類嘅草/菜切碎混合來餵.
回復