香港龜友論壇

查看: 2098|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

巴西龜求接手,大家救下龜龜啦:~(

樓主
隻巴西龜養咗11年,叫大龜
屋企因為風水原因唔肯畀我再養,
堅持要送走佢,
我唔想佢畀屋企人掉落龜池度玩競技場,
所以問過曬每一個我識得嘅人去求佢地領養,
但最後都係無功而還,
又托朋友問過一間教會嘅養龜地方,
但擁有權複雜又唔搞得,
愛協啲龜又已經多到爆,
完全唔知點樣安置佢:~(
唔想掉佢落龜池啊:~( :~( :~(
佢唔係咁靚仔,不過都係一條好寶貴嘅生命來
佢好細膽有咩移動佢都會即刻鳩縮
但冇嘢嘅時候就會好神氣
之前唔識養搞到佢個殼唔太好,
對唔住啊大龜
有冇人肯收留佢啊
我唔想佢死啊

會附送:
1. 小量龜糧
2. 一個膠箱
3. 假石一舊
4. 濾水器一個(清唔走大便,齋清小便)

有心人請tg我#cry#lme
https://t.me/JasonLo1421852
回復

沙發
有冇人可以幫幫手
回復

板凳
請whatsaap 57022262有意接收.
回復

地板
風水
養烏龜的作用

烏龜作為瑞獸之一,寓意着吉祥與長壽,所以現在很多人都喜歡,究其原因就是因為烏龜背部的龜文象徵天地人三格,充滿了玄幻色彩,而且龜殼底部還有十二格,代表十二地支,這個奇妙的生物將宇宙的奧秘都顯現出來,是多麼神奇的事情!所以現在人養烏龜的特別多,那麼究竟養烏龜有什麼作用呢?

1、化煞氣。烏龜能夠化解煞氣,在風水學中認為,風水烏龜能夠幫助四面八方不斷湧來的煞氣,尤其是家中橫樑壓頂的地方,如果擺放烏龜,能夠安家、鎮宅、避邪、化煞增緣、化是非、化陰氣所產生之疾病之用。若是能養在家中隨處走動,可以改善家居風水。

2、招財氣。烏龜能夠招財納氣,相信大家都知道,烏龜作為一種風水吉祥物,不僅造型烏龜能夠招財,真正的烏龜招財能力更強,但是要注意,作為瑞獸之一,烏龜需要更多的呵護,才能夠滋生更多的財氣,要不然,家中烏龜死亡是一件非常不吉利的事情。

適合養烏龜的人

五行喜水或身體容易抱恙的人適合養龜。養龜一般適合養在魚缸或水盆內,亦可讓烏龜在家中隨處走動。若是希望養龜可以催旺自己的健康運勢,則需要把烏龜放到卧室里養,特別是在西南方最好。因為,西南主土,土主脾臟,脾臟得到生旺,身體自然健康。如果你想在職場上取得佳績,則可將龜養在西北方。西北主金,龜為長壽之意,合起來論即是長久之財。
睇來你個師傅未夠班喎

高人^_^  發表於 2018-6-10 10:08
回復

你同屋企人商量吓啦 話晒養左咁耐點都有啲感情嘅
回復

點呀龜龜而家?搵到人領養未?
回復

你不棄養了嗎?你的煩恼解決咗未?
回復