香港龜友論壇

查看: 1800|回復: 5

迷惘新手

我隻龜龜會抖氣架,龜係咪需要呼吸呢?咁冬眠呢?
經常聽見話用隔夜煲過山坑水做養龜水,
我住响公屋50樓,係咪鑿地到47樓就有山坑水呢?
當龜龜係屋企人,但係又搞到龜龜病咗,
咁係咪代表好無人性,對街外人好過屋企人呢?
睇報紙見有d做地盤工嘅家庭支柱意外死咗,我不聞不問,
反而有病寵物新聞要求募捐就銀行入數,我算唔算變態?
好多正規網站有教養寵,但我偏偏聽埋d扮代表新手教路,
我係咪算正常???有無道德L可以幫忙解答呢?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
張圖民 + 10 原創內容

查看全部評分

回復

重有d咪中藥醫龜大法,主要係咪用土伏苓,
連同隻龜放落湯煲浸呢?浸幾耐到好呢?
又有d人話用公園花泥養龜,龜龜係咪對殺虫水有抗藥性?
尋晚我食愛心牛扒,我煮多咗一份俾龜龜,但係佢唔肯食,
我隻寶貝龜龜係咪無胃口定我要改餐單煎鷄扒?
屋企養緊兩個龜乸,年年有蛋出,十九幾年都無苗破殼,點解?

評分

張圖民 + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

養過好多寵物,貓狗鼠魚鷄……佢地全部都有鬍鬚,
到咗最近養龜,我發現龜無,係咪要用白蘭地同佢搽嘴?
每當好太陽佢地都跑到花園曬太陽,我見曬親太陽佢地……
一定合埋眼,我應唔應該同佢地配反副超?但佢地無耳殼喎,
係咪綁繩就得呢?需唔需要加頂漁夫帽架??

評分

張圖民 + 10 精美相片

查看全部評分

回復

咁多問題,一時答你唔晒,我搵個專業打字快的熟練新手答你,但要俾時間我,我搵搵佢先,之後佢打完字,我再安排時間搵專業新手過目,檢查有否答錯,再搵專業新手睇睇點覆較清楚方便,到最後我才睇睇邊日有時間慢慢清楚咁答返你

唔L該哂喎火板煮,祝你生日快樂!  發表於 2018-4-25 11:18
回復

LOL 靚抽
回復