香港龜友論壇

查看: 3001|回復: 7

推走暖管的龜龜

我隻SMILE 推開支暖管, 死都唔用

一俾支暖管佢,  佢就好似好嬲咁推支暖管上岸... 我整得有幾實, 放得有幾好...佢都大老遠搵支暖管出黎撞走佢...

整到超級嘈... 我一拎走左支暖管, 佢就靜落黎.... 自己行番入山洞訓教.

咁仲唔係好唔鍾意支暖管?!

我今年第一次俾佢咁耐都唔用暖管.... 諗住呢家開始凍, 俾支暖管佢啦.
點知佢咁樣.... 仲要唔凍都唔上岸訓!!!

BTW, 佢依家飲食作息行為都好正常. 同夏天冇分別. 係食少左少少咁~

搞到我好擔心
回復

有客人試過, 隻龜將半支暖管推高過水面,
之後暖管乾燒, 落返水就爆了,
好彩龜龜冇事, 要注意啊!

Big
睇5清楚有無POWER ON .  發表於 2017-12-20 17:06
Big
https://cloud.video.taobao.com/play/u/3118938722/p/1/e/6/t/1/50024646392.mp4  發表於 2017-12-20 17:05
Big
E記好似有片睇話有防爆...  發表於 2017-12-19 08:03
回復

我用緊既暖管付有吸盤可吸係缸底、
同埋、我舗塊長方形膠枱墊(厚厚地、唔係硬身、唔會係水中浮起、同可濕水有窿仔透氣個種膠枱墊)係暖管上面、
再係膠枱墊上面放幾塊大石、等龜龜無咁輕易直接接觸到暖管

長方形膠枱墊參考、不過我唔係用呢種、我係超市買
http://www.ikea.com/hk/en/catalog/products/90246192/

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seiraseira + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

你用膠筒,D吸盤無魚缸面甘實淨。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seiraseira + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

lukehui 發表於 2017-12-17 14:58
有客人試過, 隻龜將半支暖管推高過水面,
之後暖管乾燒, 落返水就爆了,
好彩龜龜冇事, 要注意啊! ...

係呀, 我今年冇用暖管啦, 原來佢上年已經試過推開支暖管, 燒溶左個箱
回復