香港龜友論壇

查看: 1716|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

巴西龜健康問題一問!

樓主
最近突然發現屋企養過兩隻巴西龜身上面多到呢啲白色好似蜘蛛網咁嘅物體,但係佢哋胃口,活動程度都好似冇改變,其實呢啲係咩菌黎?我見嗰啲包住佢哋身體好似蜘蛛網嘅物體一日比一日多,最近我幫佢哋換咗個大小小嘅玻璃缸,水就用水喉水,有用濾水器,早兩日用左清水劑,日日檢查過都冇乜臭味,水就一星期換一次左右,請問咁多位師兄應該點做好?我怕越拖就越嚴重

回復

沙發
好像換皮
回復

板凳
似正常生長換皮。師兄養咗巴西冇耐?

清水劑鱼有用过,龟不知是否合適,自己冇用,始終太多化學品感覺不太好。
回復

地板

我龜龜以前試過、係生係手亦下同條尾度、當時係一條條白色幼細同長長地、好似棉花幼絲咁様、同水質不良、岸上乾背不足、哂太陽不足都有關、我唔記得個學名

個次我係缸度加入淡水魚専用的水質調節水、及毎日換全部的水(用水候水)、及毎日清洗缸内物件、大約7日就睇住個d棉花絲自然脱走、好番

好番一段時間後、我無再用淡水魚専用的水質調節水、我用隔1-2日既隔夜水候水、1-2日換缸内全部的水、毎日餵食1次、餵食時取出龜係另外個盤仔度餵、食後先放回缸内

回復

同埋、而家晩上會乾養、(室溫係20度或以上的時候)、係缸度取出龜龜時會先用乾毛布抹下背甲同腹甲、乾養既地方放件舊衫仔舊被仔係佢地身上面、佢地鐘意呢入裏面、黒黒地暗暗地、好快就會訓覺覺豬

Big
重點係5好乾養之前5好吃太飽,5係就會成身士。  發表於 2017-11-6 15:23
Big
你個方法好正,不過我試過果D龜訓5著係甘把。  發表於 2017-11-6 15:19
回復

通常呢個情況大約會發生一個月一次,代表水質轉差,我會換晒全部水同清乾淨濾筒換棉。
回復

SliderFan 發表於 2017-11-5 14:57
似正常生長換皮。師兄養咗巴西冇耐?

清水劑鱼有用过,龟不知是否合適,自己冇用,始終太多化學品感覺不太 ...

養左差不多5-6年
我買個陣問個老細 佢話龜都岩用事後先覺得中伏
回復

kiken. 發表於 2017-11-5 15:10
同埋、而家晩上會乾養、(室溫係20度或以上的時候)、係缸度取出龜龜時會先用乾毛布抹下背甲同腹甲、乾養 ...

收到師兄 小小水都唔洗放俾佢地?
回復

kenneth2912 發表於 2017-11-7 03:07
收到師兄 小小水都唔洗放俾佢地?

上次我講錯左、我唔係用淡水魚専用既、不好意思呀!
我當時用既水質調節水係 Tetra 牌(徳國牌子、係龜専用、有分100/250/500ml、係日本amazon網購、佢個網有英文/日文/簡体中文版、或者你去魚街問下有無得賣 ? 因為網購要另外俾運費)。 
回復

當時我跟 Tetra膠樽上寫既份量黎加入缸水度、以我當時
回復

唔知點解2次都出唔到留言 出幾個文字就出唔到
回復

kiken. 發表於 2017-11-7 22:46
上次我講錯左、我唔係用淡水魚専用既、不好意思呀!
我當時用既水質調節水係 Tetra 牌(徳國牌子、係龜専 ...

明白 唔該哂師兄了
回復

kiken. 發表於 2017-11-7 23:34
唔知點解2次都出唔到留言 出幾個文字就出唔到

師兄 另外想問下巴西夜晚洗唔洗暖燈?如果要又買邊隻比較好?
回復