香港龜友論壇

查看: 2080|回復: 11

想幫隻龜換過D設備

咁我而家養緊兩隻 大半隻手大既巴西龜 一直都係用膠箱養
最近就想幫佢轉過哂D野
想咁下咁多位師兄個缸應該買咩大細
怖置上又有冇D參考
同埋邊到買會比較平
上淘寶買又好唔好?
回復

香港店都係賣淘寶貨,上淘寶買重多選擇
回復

睇下你重觀賞定實用,純個人意見供參考如下
龜缸
觀賞 - 玻璃缸,如果要比多d空間佢地,建議用50x30既缸
實用 - 膠箱,尺寸同上,用白色或半透,d人話會令龜將來色水靚d

濾水器
觀賞 - 水要乾淨兼清,最好用大既濾箱,用置頂濾箱因唔影響側面觀賞,濾材要嚴格d
實用 - 水要乾淨但唔使好清,因非觀賞性而且頂部先望到,可用掛邊濾箱或濾筒型過濾器

造景
觀賞 - 加底砂,鵝卵石,晒台等可增加觀賞性,不過要定期清洗而且龜要時間適應,比較煩
實用 - 跟返你之前個設置就可以,如果乜都無就乜都唔加,可以省卻好多煩惱

燈或加熱棒
觀賞 - 無所謂,睇龜既需要,巴西唔係陸龜或需特別發色半水龜,燈唔加都可以,不過冬天建議加加熱棒唔使凍親d龜
實用 - 同上

價錢無乜特別比較,怕假貨同要快就金魚街買,如粗用及平就淘寶走集運,計落應該淘寶平d

暫只想到哩d,純個人意見或有錯漏,最好有相睇下你現時既龜缸先可以再做其他判斷,其他等各位師兄再修正或補充
回復

但淘寶用2腳插安唔安全?
有無係淘寶買龜用品既連結可以分享下。
回復

Crystallmp 發表於 2017-10-14 05:53
但淘寶用2腳插安唔安全?
有無係淘寶買龜用品既連結可以分享下。

其實除左UK,歐洲同國內產品都係用兩腳插,如果都有拎安全認證 (歐洲產品標CE/IEC,國內既係標CCC),都係安全既,不過淘寶唔知會唔會買到假野,所以入水式設備如潛水泵、加熱棒哩類產品,你要放心就最好係香港買
回復

不過淘寶好似唔寄香港 唔知點買好~
回復

琴日去金魚街買哂 但係個濾水器完全唔識砌..
AA39-65
回復

有冇師兄可以教一教路
回復

個頂濾又上唔到水.....

Big
一般頂濾係養魚要高水位,要買底水位泵...  發表於 2017-10-16 14:51
回復

kenneth2912 發表於 2017-10-15 17:06
琴日去金魚街買哂 但係個濾水器完全唔識砌..
AA39-65

見你已完成,如果你指砌濾材,睇你有幾多濾材係手(濾棉,火山石,陶瓷環,麥飯石,生化球等),可參考網上教既濾材排序,一般濾棉前>濾材石後,如果要水乾淨,要買支硝化菌液,按指示倒落濾材度,d菌會寄生係陶瓷環或生化球度,幫你潔淨水中雜質

Big
無活性炭,黃水D龜一樣死...  發表於 2017-10-16 14:52
回復