香港龜友論壇

查看: 2415|回復: 6

非洲陸龜類可否食用榕樹葉?

陸龜食桑葉冇問題, 但偏偏香港最多既係榕樹
做左好耐research都冇人提及過到底榕樹葉陸龜食唔食得
而呢一種植物亦都只係亞熱帶既地區先有, 即係非洲冇

查過 [榕樹葉的臨床應用] 就寫 [ 治療慢性氣管炎 ] 同 [治療急性菌痢及腸炎],
當然以上係對人啦, 但對龜又唔知道適唔適合,
link : http://big5.wiki8.com/rongshuye_78366/

好喇其實講咁多都係想知道如果龜龜食左榕樹葉, 會唔會出事
回復

榕樹係屬於 - 桑科, 即係同桑樹係同一個科

性狀

干燥的葉茶褐色,多呈不規則卷曲狀,展開后呈倒卵狀長圓形,長3~8厘米,寬2~4厘米,先端短尖,基部稍狹,邊全緣,革質。氣微,味淡。

榕樹葉的藥理作用

抗菌作用

1:50濃度的榕樹葉和樹皮,試管內對金黃色葡萄球菌、舒氏痢疾杼苗有抑制作用。

同屬植物垂葉榕葉的水煎液,用平皿稀釋法的抑菌效價為:綠膿桿菌1:20,金黃色葡萄球菌1:80,弗氏痢疾桿苗1:80,大腸桿菌1:20,變形桿菌1:160,用挖洞法及紙片法亦證明對上述細菌有抑制作用。

性味

《廣東中藥》Ⅱ:"淡,涼。"

回復

再睇返桑葉本身
http://www.shen-nong.com/chi/herbal/sangye.html#d
雖然同榕係同一科, 但葉面同性質唔同

桑葉較乾身, 而榕樹葉面有層蠟
味道方面都係同桑葉一樣甘苦, 但桑葉性味中性, 而榕樹淡涼
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2014/1031/2807412_print.html

以上種種睇落其實差無幾, 可能因為都係桑科,
但當中既差距對人同對龜差幾遠就無從考究喇
咁其實如果將榕樹葉曬乾係咪代表陸龜都岩食呢?
只係性質較涼, 如果腸胃唔好食得多會痾?

有冇有經驗人士試過用榕樹葉餵龜龜?
其實問咁多都係因為我飼養既位置有好大棵榕係度,
如果龜龜岩食咁我就可以煩少樣買葉既問題
回復

睇返小楊子2008年既POST有人提及榕樹有毒唔可以餵
但查過幾個解釋榕樹葉既網站都話係無毒
不過某幾種榕樹既汁液的確係微毒

然後係百度SEARCH大陸養龜既人, 有人用呢種細葉榕葉餵龜冇問題
大家又有咩睇法
回復

首先問你點解要食榕樹葉?隻龜是你的,你自已話事.
回復

法仙 發表於 2017-9-2 09:32
首先問你點解要食榕樹葉?隻龜是你的,你自已話事.

因為想研究到底陸龜可唔可以食呢種葉,同埋如果食會有咩影響
如果可以既話就多一種食物比龜龜食,
始終香港桑樹唔多,
想睇下有冇師兄有呢個經驗咁姐
回復

回復