香港龜友論壇

查看: 2755|回復: 2

鑽紋苗個殼白點

食得又活躍,又唔似有病,係咩呢?

回復

係角質化,唔影響健康,但影響外觀,可以買一盒名字叫SANIREPT with caryophyllus oil,牌子係Tropical,魚街有得賣,我最近買都係四十零蚊,唔貴,好好用,趁而家唔太嚴重,用嘅次數應該相對少啲,好似搽指甲油咁搽落整個背甲,薄薄一層就可以,一整晚乾養,第二朝再加水養番,我自己嘅習慣係臨搽之前抹乾,用消毒藥水抹乾淨個背甲,乾咗就再用呢隻油搽,第二朝加少少到殼邊嘅水量俾龜龜,鑽紋龜太易角質化,所以應該難斷尾,但好在呢隻油應該係天然油,所以應該對龜隻冇害,好番就停用,再出角質先再用,保持水質清潔同多曬太陽或者燈,對龜龜會比較好
回復

古羅洛斯 發表於 2017-5-29 01:55
係角質化,唔影響健康,但影響如何判斷是否肥胖?醫學評估肥胖是否是最常用的名額是體重指數(BMI),計算為體重(公斤)除以身高(身高在米),按照“工作組”中國肥胖標準:BMI = 24,BMI = 28超重和肥胖。
囙此,醫學中的纖體並不取決於它是否苗條。如果你的體重指數有超重的水准,就要注意自己的飲食習慣;如果在肥胖程度上,與糖尿病、高血壓、痛風等疾病有關,那麼减肥是疾病治療的重要組成部分。外觀,可以買一盒名字叫SANIREPT with caryophyllus oil,牌子係Tropical,魚街有 ...

要用幾耐先有效果嫁??
回復