香港龜友論壇

查看: 3175|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

巴西龜2-3日唔食野

樓主
隻龜養左7-8年未病過 前2-3日比魚佢食 之後就唔食野 不停睡覺 唔知咩事 如果帶隻龜睇獸醫 將軍奧地區邊到可以睇 同有無網友可以講比我知隻龜咩病?
回復

沙發
宝盈商場有一個睇龜, 但個醫生一星期得一日平日喺度
回復

板凳
80jason 發表於 2017-5-22 13:13
宝盈商場有一個睇龜, 但個醫生一星期得一日平日喺度

感謝 通常星期幾係到? 同睇一次幾錢要準備錢
回復

地板
residue 發表於 2017-5-22 16:04
感謝 通常星期幾係到? 同睇一次幾錢要準備錢

大半年前問,好似係星期三定四,但咁耐唔知有冇變。
診金唔知,因就唔到時間,跟住我去左大圍睇第二間。
呢度我估唔出得名,你上網search,應該搵到。
个醫生好似姓黎既如冇記錯

回復

如餵食過量而2-3日停食或減少進食量未必係有問題、但2-3日停食及不停睡覺係有問題

想問下佢呢幾日有無糞便、糞便有無帯紅色、或帯多透米白色的粘膜粘液
有無任何部位的外傷
有無鼻水鼻涕打乞嚏、鼻孔是否暢通
你俾左既魚是否有粗硬大魚骨
平時的飼育環境、是否有放養、會否有誤呑異物

以我個人所知的獸醫的診金約$2xx、x-ray約$4xx

希望龜龜快d好番
回復

trendyctx 發表於 2017-5-22 23:24
你前2-3日先比魚佢食,會唔會餵食過量,導致佢依家唔食野咋? 咁大隻龜餓一星期都唔會死,依家先兩三日無食 ...

確實係餵幾多比佢食.............
回復

kiken. 發表於 2017-5-23 02:25
如餵食過量而2-3日停食或減少進食量未必係有問題、但2-3日停食及不停睡覺係有問題

想問下佢呢幾日有無糞便 ...

停食及不停睡覺 但有精神 沒外傷沒鼻水鼻涕打乞嚏  俾既係細魚 你所知既獸醫唔係咪係將軍奧區?.?
回復

residue 發表於 2017-5-23 14:44
停食及不停睡覺 但有精神 沒外傷沒鼻水鼻涕打乞嚏  俾既係細魚 你所知既獸醫唔係咪係將軍奧區?.? ...

我所知的獸醫唔係將軍奧區

細魚是否平時都會食的相約size ?
呢幾日有無糞便?
會否有誤呑異物情況發生?  例如、沙石仔、膠粒仔...

你已有養龜7-8年經験、平時佢進食份量過多過小、估計你應該知道

感情一去不復返、先不要過度樂觀、不要過度悲觀
回復

kiken. 發表於 2017-5-24 01:39
我所知的獸醫唔係將軍奧區

細魚是否平時都會食的相約size ?

細魚 有尾指一半size  幾日無糞便 無呑異物  被平時佢進食份量都多 如果無好轉遠都要去 一係就去近既非牟利獸醫睇
回復

residue 發表於 2017-5-24 03:14
細魚 有尾指一半size  幾日無糞便 無呑異物  被平時佢進食份量都多 如果無好轉遠都要去 一係就去近既非牟 ...

非牟利好似無睇龜的獸醫

尋找珍禽異獸醫
http://www.hellodog.hk/zh-hant/? ... t=-1&exotic=yes

睇醫生既時候、詳細講俾醫生聽
到今日為止已停食(4-5日?)既身體狀況
當日的、食物種類、大約的長闊cm、數量
之前的、食物種類、大約的長闊cm、數量
之前的、糞便顔色、形狀、次數、身體狀況
平時的、飼育環境、在箱内?  有無用濾水器?(因我係獸醫網上見過有龜隻誤呑濾水器膠粒的網頁)  多久換水一次?  箱内大約水溫? 有曬太陽? 有用uvb燈? 有放養?  大約放養時間? …等等以供醫生判斷治療方向

獸醫網上見過有龜隻誤呑濾水器膠粒的網頁
http://www.faithfulvet.com/turtle5.html
回復

補充、龜外出時、龜箱内不要放水、因龜會有哽水的情況、及先放條毛布及細小的人類用的暖手包在箱底以作保暖作用。
回復

kiken. 發表於 2017-5-24 09:20
補充、龜外出時、龜箱内不要放水、因龜會有哽水的情況、及先放條毛布及細小的人類用的暖手包在箱底以作保暖 ...

我明天會帶佢去鰂魚涌 因為我很忙只可以帶去近一點的地方睇醫生  但非常感謝你熱心幫助我    非常感謝
回復