香港龜友論壇

查看: 1969|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

想請問隻龜個殼係咪生得唔靚?

樓主

是咁的,2014年10月,我有個親戚既朋友送左隻龜苗比佢養,當日我都有開post問大家呢隻龜係咩品種,經大家意見同埋google搵過,呢隻龜似南石金錢,到最近我個親戚話想唔養,所以我就接左佢返黎喇,但經過咁多年佢地都係養係個細膠箱度,而且又極少水,所以我見隻龜個殼同google搵到既相好似有出入,而家想請教大家少少問題:

1) 呢隻係咪南石?

2) 個殼係咪長期唔夠水有少少變形 (向上反)?

3) 有咩龜糧推薦比我,因我唔知買咩糧好?

附圖:2014年 & 今天

唔該哂大家~

a (2).JPG (40.96 KB, 下載次數: 4)

a (2).JPG

回復

沙發
係石金,水唔夠,唔夠鈣,唔夠太陽,龜糧就我的吧
回復

板凳
火水. 發表於 2017-4-5 11:43
係石金,水唔夠,唔夠鈣,唔夠太陽,龜糧就我的吧

請問係邊隻糧? 另外,隻龜返左黎四日,唔開口食野,而且經常哩係個盤底暗角,捉佢出黎好快又自己哩埋,請問點算?
回復

地板
gtr333333 發表於 2017-4-6 21:51
請問係邊隻糧? 另外,隻龜返左黎四日,唔開口食野,而且經常哩係個盤底暗角,捉佢出黎好快又自己哩埋, ...

可用一些蝦味較重的龜糧試試,如果唔知邊種,或可試試我自家制的,我有賣龜糧......至於哩係個盤底暗角,可能是未習慣環境而已,暫時唔好搞佢,等佢安靜一下先吧
回復

火水. 發表於 2017-4-7 12:32
可用一些蝦味較重的龜糧試試,如果唔知邊種,或可試試我自家制的,我有賣龜糧......至於哩係個盤底暗角,可能 ...

ok, check pm please
回復