香港龜友論壇

查看: 2195|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

新手求救 急問!!! 新龜被舊龜咬

樓主

如題, 兩星期前買了一隻現在6CM的盾臂仔,
宜加又買多一隻5CM的都係盾臂仔黎諗住陪佢,
點知舊龜好似要霸地盤咁追住新龜黎咬
就算舊龜已經食左野......
新龜就縮埋一舊好驚咁

請問各位CHING有何辦法, 除左分開養之外

我的龜屋是24的

我的龜屋是24的

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
小虎 + 1 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
買第二隻之前就要預定位分開養。你買之前知唔知呢種龜會長到百幾二百磅,一餐食幾斤草,d屎大督過人類,要養係戶外,每隻需要最起碼五六百呎地方,仲要比個有暖氣既龜屋佢過冬?
回復

板凳
有呀 ching, 我已經爬哂文,準備埋位置比佢,我諗應該1至2年後,所以暫時佢地咁細size應該24寸箱無問題吧,但無理由完全宜加都唔可以一齊養掛,同一品種
回復

地板
咁細既箱都好難營造到冷熱乾濕區比佢哋揀,同埋呢種箱唔適合養龜,太高,龜係陸棲動物,浪費上方既空間,uvb同熱力要穿過個網同幾十cm既多餘空間先到達隻龜,你又浪費多餘能源同電費。底材都非常唔適合,唔保濕,難清理。你覺得冇理由唔一齊養,佢地就互相傷害,咁睇你想停止佢地互相傷害定係用方便你既方式繼續養
回復

分開養1個月左右最好,比佢地日日一齊見下慢慢就唔咬

新既未識應狀態唔好係會比舊龜蝦,再唔分開養一排新龜有壓力就可能爆虫虫,到時2隻都感染就慘了
底材要更換密D,D草粒一遇水即溶,燈擺網頂?
回復

小虎 發表於 2016-11-15 01:14
分開養1個月左右最好,比佢地日日一齊見下慢慢就唔咬

新既未識應狀態唔好係會比舊龜蝦,再唔分開養一排新龜 ...

多謝指教, 其實隔網養有冇問題嫁? UVB唔會傳唔到嫁可,
其實我最想知到底每日比幾多粒M糧佢地食好,
同埋到底比唔比佢地食油麥菜好....
回復

拎走山洞,減低龜龜對地盤意識

終見金師兄回來了!  發表於 2016-11-17 02:38
回復

金金 發表於 2016-11-16 22:51

金金師兄 考耐冇見

今日先知解禁,本來話三日,點知變o左咁耐囉!  發表於 2016-11-17 02:52
回復

金金 發表於 2016-11-16 22:51

突破盲點, 等我之前仲認買多個山洞.

之不過乜唔係幼龜要有一個地方里埋先好嫁咩
回復

1215w 發表於 2016-11-17 00:43

之不過乜唔係幼龜要有一個地方里埋先好嫁咩 ...

晚上訓先放早上拎走佢咪得
日頭都放山洞會唔願出黎晒UVB 長期放會怕人膽小
回復

1215w 發表於 2016-11-17 00:43

之不過乜唔係幼龜要有一個地方里埋先好嫁咩 ...

不須的,我隻由苗養起,現正1.5千克重也未用過山洞。
回復