香港龜友論壇

查看: 2866|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

小龜混養

樓主
想問下各位師兄師姐,

地圖龜同咩龜混養會比較適合?
同類?定係唔可以混養?

如果有提意, 請提供相片和品種名稱
因為有D名稱小女經驗尚淺, 未必知道係咩
回復

沙發
我個人認為其實咩龜混養都會有打交嘅風險 (就算係同類), 但係呢啲都好睇龜龜嘅性格。 我呢家地圖X1 , 巴西x2 , 東錦X1 混養 , 我養左好耐都冇打交情況,而且相處得幾融洽。我建議你想混養嘅話全部由龜苗養起 ,開始時先分開餵食,而且一見到有打交情況就即刻分開養。 希望幫到你.....
回復

板凳
甜甜圈 / 錦龜 / 鑽紋龜   都可以考慮,咬合力冇咁大
黃耳/紅耳龜, 花龜, 草龜, 蛋龜,呢D咬到你手指都會比較痛。
回復

地板
我黑蛋混地圖。。係細細隻養起~宜家都有7-8cm都冇咬,都算穩定左掛~唔好密~空間大啲,唔好一齊餵食~就。。有機會成功冇絕對~我有隻黄耳失敗左~都係一齊養大,慢慢大啲係咁蝦其他龜會咬佢哋~
回復

最近隻地圖同隻黄耳見親都會手震(姐求偶嘅動作)幾搞笑,有嘗試將佢哋擺咪一齊~有啲親密咁,但都怕左隻黄耳有時都會咬
回復

MrAngelYau1215 發表於 2016-11-5 14:46
我個人認為其實咩龜混養都會有打交嘅風險 (就算係同類), 但係呢啲都好睇龜龜嘅性格。 我呢家地圖X1 , 巴 ...

幫到呀, 但係.... 我隻地圖一買番黎就已經7~8CM.... 宜家養左一個月左右~有小小心思思想買多隻養..
回復

hugo11 發表於 2016-11-6 00:24
我黑蛋混地圖。。係細細隻養起~宜家都有7-8cm都冇咬,都算穩定左掛~唔好密~空間大啲,唔好一齊餵食~就。。 ...

諗起都可愛~!
回復

MilyThePooh 發表於 2016-11-8 14:57
幫到呀, 但係.... 我隻地圖一買番黎就已經7~8CM.... 宜家養左一個月左右~有小小心思思想買多隻養. ...

要買番唔多大細,大果隻會蝦細果隻
回復

MrAngelYau1215 發表於 2016-11-8 19:04
要買番唔多大細,大果隻會蝦細果隻

知道
回復