香港龜友論壇

查看: 4276|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

地圖龜龜~ 身上起白毛,好擔心

樓主

我隻地圖龜, 手腳有D 好似白毛咁既野~ (個殼冇事)
宜家晚上我乾養~
但早上我俾佢落番水, 佢就不停向上望,游兩游就望上黎呼吸, 但佢無開口呼吸~
但係佢又成日都唔上陸地曬燈.. 點解會咁ga
我做既方法係唔係錯左? 會唔會有事ga~

回復

沙發
問吓e個網賣藥的c兄
回復

板凳
似係脫皮,應該冇乜問題。
回復

地板

我經歷過多年無事,水龜手腳生白毛很常見,不必擔心。主要原因:
1.無多曬太陽。(我試過曬返太陽後,白毛自動消失。)
2.水龜特别怕人,長期浸水不上岸。(平時少驚擾。)
3.現在的陰天氣和溫度,最容易手腳滋生白毛。
提供參考。
回復

kakaihk 發表於 2016-10-21 22:31
我經歷過多年無事,水龜手腳生白毛很常見,不必擔心。主要原因:
1.無多曬太陽。(我試過曬返太陽後,白毛自 ...

多謝你~ 咁我繼續間住間住咁乾養~

如果帶佢出去晒太陽期間, 係唔係要俾小小水佢?
回復

游兩游就望上黎呼吸, 但佢無開口呼吸~
咁又係咩事
回復

水質問題,開始有皮膚病。嚴重會爛殼。
地圖龜對水質好敏感,水喉水有氯氣,要用隔夜水,
水有屎尿污糟又唔得。長遠嚟講要用濾水。
請問養咗幾耐?
回復

yuenyuen 發表於 2016-10-22 00:14
水質問題,開始有皮膚病。嚴重會爛殼。
地圖龜對水質好敏感,水喉水有氯氣,要用隔夜水,
水有屎尿污糟又唔 ...

養左就快2星期了~
我一直每一日換一次水 >.<

佢個殼冇事~ 只係手and 腳~

請問, 地圖唔係可以深水嫁咩? 點解佢游兩游就望上黎呼吸,向上望, 但佢無開口呼吸~
回復

Tuen …師兄所言水質問題,可知是高手。
因我是水龜、半水龜和錦鲤混養,有些不同個人心得也提供研究:
1.我使用同樣飼養環境和水質。水龜是比較怕人,喜歡長浸水很小上岸,因此手腳很明顯容易生出白毛。而半水龜卻喜歡經常上岸曬殼棲息,所以從来沒有生出過白毛。我曾將長白毛龜捉上來曬太陽,很快白毛消失。因此我認為曬陽光是最重要。幹養也應有幫助,但要注意水龜是不可以長時間缺水。
2.我因龜和魚混養,所以對養水有特别要求,一直有用過濾循環系统和殺菌燈、養水…。水質雖然很好,但水龜照樣生出白毛,通過實践,使我有認為長白毛,主要是因為缺小曬太陽的看法。
3.你問的水龜呼吸,其實水龜一樣是需要正常蒲頭換氣,不必擔心。
再提供參考,希望大家都能幫到您。
回復

MilyThePooh 發表於 2016-10-22 00:30
養左就快2星期了~
我一直每一日換一次水 >.<

養左就快2星期+佢就不停向上望=> 佢冇避開你,我估佢有食野...
咁佢應該開始習慣喇,但你都唔好打擾佢咁多。例如捉佢上嚟曬太陽。
過多一個月佢唔驚就會浦頭搵你俾野佢食,又會自己上水曬太陽。

地圖龜游水叻,捉魚都叻架。放水可以過殼或更深水都得。
放d隔夜水同棵水草或者山窿比佢咪埋,佢個心會定d。
唔驚就開始顯露佢既本性,佢既本性係乜?
就係天生既捕食者囉!乜都唔怕,係缸裡既龜大王嚟架!

你可以放舊小魚肉喺個曬台度俾佢,跟住行開。
你唔喺度佢自已識食,第二日朝就唔見咗架啦。
平時食野放水裡面,佢見你行開就會食。
佢適應咗就會唔理你,一見食物就搶食架喇。好惡死。
所以第二日你要養多隻龜前,你都要考慮清楚,可能會有血案。
回復

kakaihk 發表於 2016-10-22 02:22
1.我 ...

地圖龜同其他水龜既養法差唔多,
但比起其他水龜,佢特別唔同既係佢好細膽,細膽到會拒食至餓死。
地圖龜對水質好敏感,比起其他水龜 地圖龜好易會有皮膚病。
即使有濾水都有機會有皮膚病架。
回復

kakaihk 發表於 2016-10-22 02:22
1.我 ...

好多謝你! 明白左好多~ 睇黎我唔洗太過擔心佢~
回復

yuenyuen 發表於 2016-10-22 21:36
養左就快2星期+佢就不停向上望=> 佢冇避開你,我估佢有食野...
咁佢應該開始習慣喇,但你都唔好打擾佢咁 ...

我帶佢番黎第二朝先餵佢, 一餵就食喇~ 哈哈
好感動呀~ 有前輩你地既拍教我個心都定左好多~ 好多謝你地呀, 我會得閒分享下佢既最新情況~

其實我宜家攞佢出黎佢都好似唔係好驚, 完全佢縮入個殼度, 好搞笑~
宜家佢有時自己上水~ 但好快就落番水~可能仲未慣呱, 唔知呢~
不過宜家晚上仲係要乾養, 因佢D 皮膚都好似仲未好番~
** 早兩日我去番我買龜龜個間店度睇其他地圖龜~ 原來隻隻都有呢個情況~我諗應該本身唔係我問題, 而係佢一開始就係咁, 只係我冇仔細察覺 (因為佢上左水完全睇唔到佢有白毛, 所以我買佢既時候唔知道)
宜家就當我救左佢喇~ 哈哈
回復