香港龜友論壇

查看: 9583|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

(重要知識)陸龜係要食菜

樓主
(重要知識)陸龜係要食菜

其實我一開始養陸龜,奇x屋老板都話我知陸龜係要多菜少糧,本來半信半疑
因網上or其他店話陸龜食菜會腸胃不好,尤其豹
最後我上外國ge陸龜網,發現其實無人只喂糧,一些陸龜書籍更提到,紅蘿蔔,蒲公英等都可作食物,亦有問過一些執業獸醫
話食菜會腸胃不好根本是亞洲地區人的謬誤, 相反只食糧才會腸胃唔好,大量高纖維嘅糧會令陸龜出現塞腸嘅情況
睇返香港真係唔多人識養陸龜,就算一d 大店,例如魚x, 都話陸龜食菜會屙爛屎,搞到d新手只喂糧,當然d糧就好賣d
但害死人

推薦個網比大家,好多正確知識
http://www.paludarium.net

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
小虎 + 1 功德無量

查看全部評分

回復

沙發
食菜有助痾屎,同人一樣
回復

板凳
大部份菜係人類培育出來適合自己食既物種,高蛋白高水分低纖維,唔係龜自然界會食到既野。龜要大量食既係高纖維,高鈣磷比既植物,桑葉就是非常好的主食。無人會認為桑葉係菜吧?
回復

地板
盾臂食菜和生果13年 暫時無咩問題
無結石,便便可以不算爛
回復

農藥太多, 記得餵之前要浸耐少少
回復

iamnero 發表於 2016-10-18 16:12
大部份菜係人類培育出來適合自己食既物種,高蛋白高水分低纖維,唔係龜自然界會食到既野。龜要大量食既係高 ...

咪搞笑啦,食菜5自然?幾多陸龜係野外食到桑葉,加上人工養根本5可以同野外去比,外國好多動物園or繁殖家對人工養的陸龜都係喂菜,油麥菜,陸龜要食高纖維的理論一早比人推反,有d陸龜係野外甚至用食昆蟲, 動物屍體,桑葉只不過係d商家搵黎搞,當然都好過淨食糧,不過越高纖維就越容易塞腸,陸龜係野外食品車前草,西洋蒲公英 ,尼d都不是十分高纖維,因為野外大部份都會係靠進食時吸取水份,太高纖維的食物沒有水份例如桑葉
回復

凡事冇絕對既//
回復

講明係陸龜,係野外邊有人喂烺比佢食,更係通山食草啦,個個煮飯都留返一棵菜比佢食,重有人去買龜糧
回復

nero1819 發表於 2016-10-18 20:34
咪搞笑啦,食菜5自然?幾多陸龜係野外食到桑葉,加上人工養根本5可以同野外去比,外國好多動物園or繁殖家 ...

在哪看到外國動物園、繁殖家養龜係油麥菜為主食?請send出來
回復

nero1819 發表於 2016-10-18 20:34
咪搞笑啦,食菜5自然?幾多陸龜係野外食到桑葉,加上人工養根本5可以同野外去比,外國好多動物園or繁殖家 ...

若你話食菜自然,食桑葉唔自然。野外有油麥菜食?
回復

野外唔係多數食草咩?

睇過篇文解剖野外豹龜,胃度連蝸牛殼都有,為咗生存應該無咩揀擇,野生豹龜壽命、存活率應該比人工飼養低好多。

回復

野外應該見到乜就食乜,非洲唔係周圍都有水,所以陸龜會係植物中吸收水份
但人工飼養因為每日浸水或有水兜,陸龜有足夠水份,所以有飼養者認為唔洗再喂高水份植物
喂糧係因為認為飼養唔似野生咁周圍食,因為野外陸龜會自行去吸收自己須要既營養,所以要補充
我自己就菜糧混合,屋企有咩喂咩算數
回復

各施各法,你養佢地(陸龜)唔死先講.
回復

重要知識留翻你自已睇.
回復

似乎有d人誤解左樓主,食菜大於食糧,什麼是菜的定義?有什麼不屬於菜?有用的知識能助你,相反亦然。不同龜種,不同地方,有不同的食性。不用怒氣
回復

我隻紅腿B早上返工時比龜糧佢食,夜晚煮飯時留起D菜葉比佢食,一星期比1至2次D3混入龜糧佢食,現在7CM大,養咗2個幾月都唔幾生猛
回復

十幾年前未有嚟餵糧嗰陣時個個都係用油麥菜做主食, 坦白講一定唔會有問題, 但係以我嘅經驗呢計死亡率會比較高, 但我只可以講每一個品種對於食物嘅要求都唔同,以 阿達R安歌為间例, 基本上你想餵乜都得,, 但如果係豹龜同星龟,個人認為佢哋嘅腸胃都唔會可以接受 全蔬菜餵食, 餵糧嘅 陸龜 應該會比野生或者混合餵飼 相對壽命較短, 因為營養過剩嘅關係, 但係如果以龜糧作主食再加以其他蔬菜作用輔助, 以我多年嘅經驗, 以殼型上嘅美觀程度以及 強壯程度應該比較高
回復

龜店緊係教你日日餵糧啦 唔咁教人D糧邊個去買?
回復

iamnero 發表於 2016-10-19 00:11
若你話食菜自然,食桑葉唔自然。野外有油麥菜食?

首先講明,我冇話食菜自然,我只係話d人喂桑葉,賴係自然感,現實自然非如此

人工養根本無得自然,所以咪賴係自然
回復

法仙 發表於 2016-10-19 12:36
各施各法,你養佢地(陸龜)唔死先講.

井底之蛙,典型老屎忽
回復