香港龜友論壇

查看: 2531|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

巴西龜晒太陽間題

樓主
今日第一次帶龜龜出去晒,缸內放水至下巴高度,用書遮一半缸,但龜一直留在遮陰位內,不肯出來晒,拿開書便不安地郁。各位師兄姐,我隻巴西龜有無問題呢?
回復

沙發
試下拿開本書 我覺得哂10-20分鐘 應該無問題
注意- 防止中午太正時候哂便可以
回復

板凳
DaHung 發表於 2016-8-20 11:50
試下拿開本書 我覺得哂10-20分鐘 應該無問題
注意- 防止中午太正時候哂便可以 ...

是在近11時去晒,可能太正中,龜吾習慣。吾該晒師兄
回復

地板
kwclau 發表於 2016-8-20 14:52
是在近11時去晒,可能太正中,龜吾習慣。吾該晒師兄

對阿, 佢地有時唔鍾意直接曬太陽,~ 逼佢地哂一陣冇問題, 注意番水溫同要加水
回復

水龜出街曬太陽要留意之事宜*
為左龜龜曬得安心,主人又放心 各位小主人都要細心留意~小心龜龜曬得太耐中暑喔!

*要帶支水,上岸野石仔/橋仔都ok,遮陰用既野,水盆*

第一:帶佢地落街果時唔好浸住水落(因為放水會嗆親)驚佢太乾可以+條濕水既小毛巾

第二;運送盒仔要有頂..唔好俾佢地爬到出黎,趺親

第三:帶佢地曬太陽要準備幾樣野 ((因為係水龜呀!!!))

*要俾佢地曬到太陽 又要俾下陰位佢地遮下*

可以用紙/雨傘/盒仔做遮陰都可

P.S:簡單講:帶定水,落街個時個盒唔好有水,落到去先放水
回復

seiraseira 發表於 2016-8-20 15:12
為左龜龜曬得安心,主人又放心 各位小主人都要細心留意~小心龜龜曬得太耐中暑 ...

吾該晒師兄!之前睇左你的貼士跟住做了。
回復

kwclau 發表於 2016-8-20 17:01
吾該晒師兄!之前睇左你的貼士跟住做了。

有咩唔明再問..~~ 放地下要睇下地下熱唔熱呀~!
回復

seiraseira 發表於 2016-8-20 15:12
為左龜龜曬得安心,主人又放心 各位小主人都要細心留意~小心龜龜曬得太耐中暑 ...

師兄,我學到知識 ~ 曬龜的注意位,謝謝  
回復

請問師兄姐,巴西龜如果比佢任曬真太陽,出入自如的,通常一日曬幾耐佢會自己哩埋㗎?我而家每朝帶佢地落去曬真太陽15分鐘,唔知夠唔夠呢?返屋企有繼續照UVB,龜仔都鍾意攤上去,但遠距離見人行過即粒水走人。想比佢地曬耐啲。
另外你地啲龜龜曬真太陽果陣係爬喺度唔郁,定還是郁來郁去想逃走咁款㗎?我啲龜龜係猛郁,想走人出去咁,唔知係開心嘅表現,定係真係想走呢?我已經係早上7點幾落去,亦都唔係直射的太陽,應該唔會太猛啩。
請指教,謝謝
回復