香港龜友論壇

查看: 2381|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

濾桶&龜病問題

樓主

買左隻cf-600濾桶....但好似冇咩力....會唔會係因為條水管太長?同埋用左濾桶d水都係好濁..點算?
定因為我個缸裝錯?(左邊同底管出水,右邊入水,中間暖管,出水口噴正暖管,16"缸)

仲有,隻飛河咁樣算唔算有白點病?
如果有,應該點醫..尋晚發現佢有白點,今日即刻買左支龜精靈..我睇d師兄post話落龜精靈...乾養..不過飛河可以乾養嗎?

沙發
你咁多水用cf600係有點力有不逮架
濁有可能係生物系統未完成,未夠多菌
飛河落藥時先用乾布吸一下白點位置,之後落藥,等一陣就要放番落水,之後再係水到加龜精
回復

板凳

咁洗唔洗搵個箱仔醫佢357日先放返落缸?
同埋..落幾多水比較好?

回復

地板
放心個殼有白點冇咩大事既

唔洗用藥  自然會冇左架啦
回復

回復 4848 的帖子

上面有師兄話個生物系統未夠好..咁洗唔洗減小d水再養水先放返隻龜入大缸?
回復

useware001 發表於 2011-6-21 20:11
回復 4848 的帖子

上面有師兄話個生物系統未夠好..咁洗唔洗減小d水再養水先放返隻龜入大缸? ...

唔洗

如果落藥就分缸

回復

水問題。飛河龜對水質有一定要求,要水清而且健康既話。
1、CF600唔夠力,CF1200貴唔到幾多吧;
2、濾桶揀好的既濾材,最好就系有一層陶瓷環,一層伊罕的石英球,一層棉(以上順序為由入水到出水過程濾材的順序);
3、要落菌買“BIO DIGEST”或者“BIOZYM”或者“傲深戰鬥菌10000”,羅個空膠樽,裝半瓶龜缸的水,放入適量菌,擰好蓋狂搖,之後倒落濾桶最底下個層,然後裝好其他濾材,蓋上蓋,半小時后通電;
4、想洗濾桶方便D就加個前置,平時只系洗前置筒就得了;
5、視水質情況,至少半月換一次水,每次換一半左右,直接加自來水都無問題。
以上所述均為本人親自實踐過有效……
不過我屋企全部都系伊罕的濾桶,唔系CF系列,僅供參考。
回復

回復 nickszp 的帖子

加前置唔會更加冇力嗎?cf-600已經不太夠力了....
回復

useware001 發表於 2011-6-21 22:45
回復 nickszp 的帖子

加前置唔會更加冇力嗎?cf-600已經不太夠力了....

用cf600就唔好加
回復

回復 kitkit987 的帖子

我有個同學叫我加個水妖落去,有冇用嫁?
回復

useware001 發表於 2011-6-21 22:52

我有個同學叫我加個水妖落去,有冇用嫁?

水妖只可以放小量濾材入去,作用不大
不過你可以係入面放d魚缸用嘅炭,用黎除氨
可以話好過無
回復

咁如果想加多舊濾水落去,加個咩最好?濾桶打算遲d換大缸先換個
回復

useware001 發表於 2011-6-21 23:04

咁如果想加多舊濾水落去,加個咩最好?濾桶打算遲d換大缸先換個 ...

你還不如先將後面大缸要用的桶買返來用,反正都要買的了。
雙桶一齊用……好過買個過渡的曬錢。
回復