香港龜友論壇

查看: 3775|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

「小藍&小綠」成長全記錄 (2016-02-10至2016-05-31)加感人故事

樓主

未開始前,萬分感謝「香港龜友論壇」壇主、呢到所有的師兄、師姐,多謝你地 ,「小藍」同「小綠」先可以健康生活成長。

於2016年2月10日(年初三),有緣情況下,在某地方見到「小藍」同「小綠」,當時見到佢地好得意,問左屋企人可唔可以養,佢地話可以,對於一個從未接觸過「龜龜」的我,就即時買左佢地,開始我同「小藍」、「小綠」的生活。

當時的我,真係乜野都唔識,於是上網就搵資料,又問下朋友意見,最後搵到一個好好的平台「香港龜友論壇」。

PS:其實我差不多一個月無上來,係因為發生左一件事,令到我同「小藍」、「小綠」差一點要分開,簡單來說,因我放佢地係客廳,其後,家人打麻牌輸左,我返工又受傷,另一半又失業,家人認為佢地兩個影響風水(因前方係神台,後方係大門口,「小藍」、「小綠」係客廳中間梳化後面),調停過後曾經失敗,屋企人話要送比人(但我不同意),我力保佢地兩個,佢地成個星期唔食野,我又無心情,最後,我將佢地放在露台,事後要好好處理我同「小藍」、「小綠」的事,依家,佢地最終可以平平安安、健健康康咁生活。

依家,請大家細心欣賞,以下精彩畫面! 多謝。

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
火水. + 4 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
回復

板凳

係呀,留意下,3月27至5月17

係大左一個碼
回復

地板
你天天餵幾餐? 好似大得有點不正常吧. 有能力就給他大一點的地方吧, 看上去好像不夠空間, 其實龜跟風水有關的, 自古已有文章書籍的記載, 龜可幫人催吉避凶, 我家中都有這些書籍, 例如不要放廁所, 不要放近大門, 可放露台, 天台之類. 即使龜會影響風水, 都不能因此把輸錢受傷和失業的責任推在龜身上呢. 每個人都有自己的命運
回復

waiyike1314 發表於 2016-5-31 15:46
你天天餵幾餐? 好似大得有點不正常吧. 有能力就給他大一點的地方吧, 看上去好像不夠空間, 其實龜跟風水有關 ...

一日兩至三餐

另外,我係信有風水關係,但不同意家人的行為,所以我會力保佢地
回復

一日一餐, 或二日一餐都夠了, 吃太多有脂肪肝, 到時手尾長
回復

你養幾個月 大過我隻兩年?!
回復

大種巴西
回復

eric4a19 發表於 2016-5-31 18:01
你養幾個月 大過我隻兩年?!

依家 應有五個月到
回復

waiyike1314 發表於 2016-5-31 17:02
一日一餐, 或二日一餐都夠了, 吃太多有脂肪肝, 到時手尾長

其實 bb 係咪應該一日食兩至三餐 或少食多餐?
回復

一日一餐就夠,食得多怕肉大得快過殼,會畸形。一定要用過背水養,水壓不足會導致龜殼變形,反甲。
回復

五個月來都是一日三餐? 龜不是人噢. 消化不來, 他沒飽死已很幸運, 你的龜池地方細, 活動不足, 消脂的機會都沒有, 難怪咁大隻, 看來你要減減他們的食量, 這個月就一日二次, 下個月就一日一次, 再下個月二日一次都得, 不要一下子減太多
回復

大到好快好誇張呀!!!
但佢地又幾靚喎,個殼同生長紋都好好,又冇過肥嘅感覺,你每餐餵好少咋?!
好似係我見過最靚嘅巴西大苗嚟,加油呀!!!十卜你
你而家身體冇大礙嗎???好好保重
回復

養得好靚

多謝你 :)  發表於 2016-6-24 00:23
回復

好在你做對了決定

動物都有感情!! 當初係佢地比我養的 我一定唔可以放棄,任何動物都一樣!! :)  發表於 2016-6-24 00:24
回復

好可愛
回復

古羅洛斯 發表於 2016-6-1 10:14
大到好快好誇張呀!!!
但佢地又幾靚喎,個殼同生長紋都好好,又冇過肥嘅感覺,你每餐餵好少咋?!{ ...

代佢地多謝你!! 我的手指無事了,不過上星期去旅行就入左醫院 !! 哈哈 我都好黑仔架!!

我地七月出來見下面喇! 我再whatsapp你!!
回復

金金 發表於 2016-5-31 21:29
一日一餐就夠,食得多怕肉大得快過殼,會畸形。一定要用過背水養,水壓不足會導致龜殼變形,反甲。 ...

多謝提點!!! 水位一向都好高,依家最少都過半

下個月 會再買個大的家比佢地住!!
回復

waiyike1314 發表於 2016-6-1 09:39
五個月來都是一日三餐? 龜不是人噢. 消化不來, 他沒飽死已很幸運, 你的龜池地方細, 活動不足, 消脂的機會都 ...

五個幾月來都係一日兩餐既,頭四個月係用細細粒的zoomed,依家開始用中粒,不過份量都係十幾粒一次,七月開始,我會轉做一日一餐
回復

師兄,龜龜【小藍,小綠】開心地 ~ 快高長大
回復