香港龜友論壇

查看: 3066|回復: 15

請問各位C兄 點解想出龜咁難?

點解?

野唔夠好?價錢太高?已經最平 成本價出,仲係出唔到?

回復

因為啲人諗住仲有得跌,我都想入隻,可惜冇位
回復

主要原因無需求
回復

arthur 發表於 2016-4-21 20:29
因為啲人諗住仲有得跌,我都想入隻,可惜冇位

多謝C兄捧場,我都係冇左位置,啱啱換左大缸
回復

對,依家經濟差左,乜野都冇市場
回復

e家D人玩龟好忍手,我隻緣乸舊年7500元入,e家放6600元都冇人問,賣唔出咪留返大D才賣,價亦高好多,到D龟升了佢地會申笨……
回復

大部分人都預期龜價會跌,所以採取觀望。
情況同股市及樓一樣,愈跌愈無人買,
相反升市就愈升愈有人買。
自己養吓等好市先賣啦。
水渠路
回復

TakTak 發表於 2016-4-21 21:34
大部分人都預期龜價會跌,所以採取觀望。
情況同股市及樓一樣,愈跌愈無人買,
相反升市就愈升愈有人買。

多謝C兄TAT 我自己養算啦
回復

我留意到令年緣價跌.梅花價升
回復

早兩年龜價升得太癲啦,由其是安緣。苗由三年前約二千元左右升
到高峯五千幾六千。成體由一萬左右升到成三萬。當時話泡沫仲比人
話傻同鬧。現在水渠路2015安縁苗都係叫價3200,仲有價講。
經濟又真係差咗,個個都留番的錢防身!除非勁減,否則都幾難賣。
回復

回復

需求少,供應大

不過都要睇價錢

平你又唔肯賣,貴又無人買
回復

其實買左回家就好好養, 為何要賣呢? 除非家中的龜太好生養, 沒地方再放他們的子孫啦, 你想我賣手中的安緣, 就是再多的錢都不會放手, 有感情的. 由安徽南陵親手選回家, 經過咁長時間回到香港, 要看住他們由苗到亞成, 到成龜, 到生蛋才是樂趣.....

這二年緣的價錢都會下降, 一來經濟不好, 人人都怕被裁, 留點錢旁身, 二來這幾年廣州深圳大量繁殖, 供應多了. 價就會向下, 這是供求失衡的結果. 但很少人會懂分緣苗. 這龜在日本, 台灣, 皖南, 皖北, 湖南, 湖北都有, 各有不同特徵, 國內的中介為賺錢就把不同的緣混養, 生出的就說是安緣賣給人. 給果緣價跌得更快. 只有純種的才可保持不跌咁多.
回復

經濟差,大家都"精明"了!!!
回復

經濟不景
回復

冇米.....................
回復