香港龜友論壇

查看: 4426|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

豹紋守宮 糞便一問!!!

樓主
半個月前買左隻豹紋 都爬左成個星期文 決定好先買  最後買左隻亞成size 返到黎柯左屎後就長期係個洞到
咁我都知新買爬蟲唔好搞佢 就無理佢成個星期 剩係每日幫佢換水 keep住28度左右 佢就keep住成個星期係個洞到訓
咁一個星期後 cut左大麥個頭比d汁佢奶 佢都開左口 食左2條 咁我就無再喂 驚佢一次食太多
咁我就等佢柯下次屎先再喂佢 點知成個星期都未柯 咁我就怕佢會唔會腸胃有問題 就出左去買左枝Nutri BAC
放左少少落水到 等佢飲 咁我都怕佢會唔飲水 所以都用棉花棒hi落佢嘴到 等佢奶下  咁等左一晚左右 第二朝見到佢柯左屎
當然就好開心 但見到d屎既顏色好似怪怪地 因為我見文講既屎係黑色多 但我今次見佢係好似有d綠綠地 所以有d怕
咁我都即刻每日keep住溝dNutri BAC落水 佢又未肯食大麥 溝唔到Nutri BAC落食物到.

1.想問下咁既顏色有無事?怕佢腸胃有問題
2.想問Nutri BAC溝水既份量係幾多?因為我見過外國網有人話分量出錯會柯水便

回復

沙發
我嘅守宮都係比較深色......你呢幾日要再睇睇下次便便顏色囉
有師兄教守宮用蟋蟀會易開口,我之前係用小麥都唔食得多,我有隻超瘦弱嘅苗好活躍,但從來都少食嘢,一轉蟋蟀十秒唔駛就幫我KO哂,你都可以試下吖,不過要安置蟋蟀都麻煩,我經常走甩蟋蟀
回復

板凳
岩先發現佢又柯左屎 Nutri BAC真係幾有用 用左後每日都柯到
應該今朝柯的 見已經乾哂 我見今次D屎好似黑返好多 但尿酸果到有D橙色 想問有無問題?
回復