香港龜友論壇

查看: 2315|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

大吉點解會咁呢?

樓主
最近發現大吉BB豬,間唔時都會企係到(如圖),一企最少都一兩個小時,有時仲會企更耐,但細老小吉就冇,請問各位係咪正常呢?謝謝~

傻B大吉,又罰企

傻B大吉,又罰企
回復

沙發
太乾、太熱
回復

板凳
點解無水養呢
回復

地板
要有遮陰地方, 不可長期直接照射太耐, 會熱得濟
回復

哦~~明白哂喇,係有水的,會落番多尐水,唔該哂
回復

唔用過背水養,龜殼一定畸形!

+++1  發表於 2016-3-24 06:20
回復

回復

謝謝
回復

另想問問大家大吉BB豬今日又再發出吱吱聲,而對上一次喺一個月前好凍天氣下聽到大吉發出吱吱聲,大約都維持咗一個月左右就冇了,但就行得食得瞓得,想問問大家知唔知點解呢?
回復

龜龜有時企起身只係八卦外邊世界,你飼養環境好似好封閉,佢有無其他問題?無嘅可能只係想爬出去,尤其咁大隻,又到春天發情情要出外搵龜交配。我龜龜都企㗎!八到野都唔食扒幾啖飯就算。

Screen Shot 2016-03-24 at 11.55.26 pm.png (76.2 KB, 下載次數: 28)

Screen Shot 2016-03-24 at 11.55.26 pm.png
回復

waterwater 發表於 2016-3-24 23:58
龜龜有時企起身只係八卦外邊世界,你飼養環境好似好封閉,佢有無其他問題?無嘅可能只係想爬出去,尤其咁大 ...

之前缸缸係放係窗臺,但最近天氣凍先放落地下順便照太陽燈,直覺上大吉B好似鐘意出嚟係盤盤多過係缸缸,好似唔鐘意被封閉咁,所以好多時我都放出嚟係盤到,見到佢都開心過係缸缸度,通常都會擺件薄衫比佢墊,見佢玩一陣之後就捐入件衫度瞓覺,仲瞓得好冧,(另外係上年夏天通常都比佢出嚟落地地,每次佢都九秒九一支箭返入房房,去床下尐膠箱中間位行到最入位置瞓覺,第朝要捉番出嚟食糧糧同飲水=="),但平時見佢係缸度係瞓唔冧,直覺上大吉B冇乜安全感,但細佬就完全冇以上問題!!!另外想問發情時會唔會吱吱咁叫呢?
回復

小黑豬 發表於 2016-3-25 15:43
之前缸缸係放係窗臺,但最近天氣凍先放落地下順便照太陽燈,直覺上大吉B好似鐘意出嚟係盤盤多過係缸缸,好似 ...

我龜龜發情無吱吱叫,只係唔怕醜成日露JJ顯示「實力」和漏精,但係咪不同龜有不同行為就唔知,龜龜一般要比個「窿」佢地「捐」,個「窿」比到佢地安全感,唔係佢地就會面壁縮埋,件衫就係個「窿」,床下底就係個「窿」,你大吉好正常,只係小吉有D唔正常你唔想次次做老鼠捉龜,可以整個「竇」比佢,當佢想縮入床下底時就趕佢入'竇」,若果佢老黎個「竇」就會轉「竇」,若果想機會大D,可以留意佢响地下時喜歡停留咩地方,就响果度做個「竇」比佢,當然個「竇」要做得夠隱蔽,比到佢安全感,有種「你搵我唔到」嘅感覺,若果你唔想佢次次一落地就一枝箭咁飛入房,你可以响地下做個「山」仔比佢「登高」,求其堆D 野就得,臭鞋都得,佢唔上去就的佢上去,若果佢喜歡肯停留耐D,就要記得每次响同一位置堆番個「山」比佢。

另,我一般會有一兩塊固定嘅毛布比龜龜專用定期消毒,避免交叉感染。
回復

小黑豬 發表於 2016-3-23 17:49
哦~~明白哂喇,係有水的,會落番多尐水,唔該哂

- -....你养只草龟,竟然放甘少水?养草龟水要过背,,,,悟系噶话长期悟死都会扁背噶,,,,,
回復

waterwater 發表於 2016-3-25 18:56
我龜龜發情無吱吱叫,只係唔怕醜成日露JJ顯示「實力」和漏精,但係咪不同龜有不同行為就唔知,龜龜一般要 ...

好的~明白哂喇,謝謝你
回復