香港龜友論壇

查看: 2792|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

新手養陸龜, 有D問題想問

樓主

新手養陸龜 , 想準備好晒D野先買龜. 想問以下問題 .

1. 我訂左一個 80cm X 45cm X 45cm 既龜箱 ,應該用幾多watt 既 UVB 燈呢? (用唔到光管的)

2. 陶瓷膽同射燈又應該用幾多 watt 呢 ?

3. 鈣粉幾耐落一次? 邊個牌子好 ?

4. 駛唔駛餵營養粉?

Thanks !!
回復

沙發
1. 我訂左一個 80cm X 45cm X 45cm 既龜箱 ,應該用幾多watt 既 UVB 燈呢? (用唔到光管的)

ANS: 陸龜只可以用26W

2. 陶瓷膽同射燈又應該用幾多 watt 呢 ?

ANS: 75W左右差唔多

3. 鈣粉幾耐落一次? 邊個牌子好 ?

ANS: 睇你用咩做主食,用菜同草的話就要落(一星期一次),糧的話唔洗,牌子唔記得,不過都係得幾隻,隻隻都好似無咩分別

4. 駛唔駛餵營養粉?

ANS: 唔知你係唔係指緊RETOBOOST,BAC,CCF果D, 我淨係會加BAC 1-2星期加一次
回復

板凳
名名0 發表於 2016-1-7 16:48

ANS: 陸龜只可 ...

唔該晒,請問uvb燈膽係咪用 zoomed 呀?
回復

地板
龜對UVB的需求不是睇W數,而係UVB強度是否夠同埋波段是否正確。
回復

iamnero 發表於 2016-1-7 17:54
龜對UVB的需求不是睇W數,而係UVB強度是否夠同埋波段是否正確。

咁請問有冇邊D牌子比較好?thx
回復

little.prince 發表於 2016-1-7 18:27

zoomed,exo terra,reptile one,都係呢幾間最好,UVB燈10.0先有用,當然多D曬自然太陽最好。
BTW,你養咩陸龜?
回復

little.prince 發表於 2016-1-7 18:27

現時係冇既安全又有正確波段、足夠強度既UVB燈或太陽燈,金鹵燈就有Exo Terra SunRay或者Mega-Ray Metal Halide係既安全又有用,UVB燈中只有Zoomed 10.0 26W加深桶燈罩係既安全又波段正確又有勉強夠用的強度。國產、雜牌的UVB燈會發出對人及動物有害的UVC或者短波UVB。
回復

我愛爬蟲類 發表於 2016-1-7 18:37
zoomed,exo terra,reptile one,都係呢幾間最好,UVB燈10.0先有用,當然多D曬自然太陽最好。
BTW,你養 ...

盾臂龜或豹龜
回復

iamnero 發表於 2016-1-7 18:38
現時係冇既安全又有正確波段、足夠強度既UVB燈或太陽燈,金鹵燈就有Exo Terra SunRay或者Mega-Ray Metal  ...

唔該晒,我聽日去魚街睇下
回復

豹龜你要餵龜糧同牧草,其他菜唔可以餵
回復

我愛爬蟲類 發表於 2016-1-7 21:30
豹龜你要餵龜糧同牧草,其他菜唔可以餵

係咪桑葉都唔得?
回復

襯未有龜,買齊燈泡就測試箱內温度!有龜先尼試就麻煩d!
回復

陸龜 發表於 2016-1-7 22:00
襯未有龜,買齊燈泡就測試箱內温度!有龜先尼試就麻煩d!

Ok ,唔該晒 , 我都打算係咁
回復

iamnero 發表於 2016-1-7 18:38
現時係冇既安全又有正確波段、足夠強度既UVB燈或太陽燈,金鹵燈就有Exo Terra SunRay或者Mega-Ray Metal  ...

看了燈神最近的更新資料,所有UVB燈都令人擔心及失望.  最好是買到外國版(非make in China)的,或曬天然太陽....  
回復

桑葉可以
回復

回復