香港龜友論壇

查看: 4106|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

呢隻龜...有冇得救???(睇唔過眼要問下各位C兄)

樓主

話說我朋友去佢親戚屋企食飯...之後就比左上面果張相我...
佢話佢表妹個同學比左果隻龜仔佢表妹(佢表妹得10歲左右)
佢話覺得隻龜龜好可憐...
我想問點解佢個殼咁黃嘅???(睇個頭就好像係巴西龜)

如果要養大佢...洗唔洗UV燈同暖管同過濾嫁???定係比個大D嘅盒同水位高番D就得????

希望各位大大可以比D意見救救呢隻小龜...
回復

沙發
殼有角質化,
活動空間太細,
細石怕佢誤吞。
如果有太陽曬,可以唔需要UV燈。
有經濟能力可以提供你所講既設備。
回復

板凳
回復

地板
Aquaville 發表於 2016-1-1 13:45
牠有角質化,看我的帖子你可以得到答案

你篇文提到...最後...最簡單嘅...白醋...係唔係即係我地煮食果種???要點幫佢洗嫁????
回復

回復

Aquaville 發表於 2016-1-1 15:27
係……但白醋只係用來軟化角質層,並沒根治作用,你呢隻龜太嚴重了要用其他 ...

命脈真菌淨 英文係乜??我GOOGLE唔到英文(去AMAZON 搵唔到)
我係住美國...的
回復

Aquaville 發表於 2016-1-1 15:27
係……但白醋只係用來軟化角質層,並沒根治作用,你呢隻龜太嚴重了要用其他 ...

http://www.amazon.com/Potassium- ... assium+Permanganate

呢種都OK???? (外"夫" 之後唔可以放入水???要幾耐先可以入水呀??@_@)
回復

回復

回復

Raymondh 發表於 2016-1-1 16:26
http://www.amazon.com/Potassium-Permanganate-Grams-Manofohm-DESCRIPTION/dp/B011PNQB5I/ref=sr_1_4?i ...

有直接太陽, 水位一定要過甲頂.  經常換水.

水位過底, 導致細菌可在甲殼表面滋生, 長時間在甲殼表面生長就形成角質化.
回復

燙火膏 去問下藥房 美國應該有各種燙火膏  主要作用 殺菌 多曬太陽

右邊果支係 就係你搵既高錳酸鉀 不過主要作用清潔容器 唔係實際用於龜身上(可以浸龜消毒但不能進入體內)
回復

Aquaville 發表於 2016-1-1 17:34
我知你住美國所以沒直接比藥物名你因我唔知你買唔買到,而係想你去
個帖睇邊種買到。等我查下。 ...

我叫緊我個FRIEND 去偷佢番黎比我....
比佢表妹養...遲早死...*(我都未必救到...但身為龜友...點都要盡力救佢)

所以我先想問...用白醋係唔係最簡單(拖住個病)...因為唔知佢表妹個老豆會唔會真係咁錫隻龜會去買藥救佢(本人覺得應該唔會)
回復

爬蟲城 發表於 2016-1-1 20:27
有直接太陽, 水位一定要過甲頂.  經常換水.

水位過底, 導致細菌可在甲殼表面滋生, 長時間在甲殼表面生長 ...

我都覺得係水太髒同小先會咁
回復

SOLA71478 發表於 2016-1-1 20:27
燙火膏 去問下藥房 美國應該有各種燙火膏  主要作用 殺菌 多曬太陽

即係要用手捉住佢....浸???唔可以加入水比佢游黎游去?@_@"
回復

回復

回復

Aquaville 發表於 2016-1-2 10:28
等等,必須澄清,高酸猛钾可稀釋直接用係龜殼,高腐蝕性可强效去除甲質化層,
同時因高腐蝕性,唔可以用係 ...

了解....即係用....棉花...濕小小...再擦上龜報...(係唔係咁??? 本人係...化物白痴...對護理更冇認識...但會試下YOUTUBE搵教學)
回復

明白...但佢傷得咁重....最多可以放幾耐???@_@"
(會唔會好快瓜???)
回復

回復

回復