香港龜友論壇

查看: 2522|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

巴西甲殼請教

樓主

巴西龜回家約年半..
初時係五蚊銀咁大, 我懷疑係水族舖完全冇野食, 所以keep住細隻, 但係已經出世一段時間.
因為大大下就發現, 佢啲BB殼好厚.. 有1.x毫米. 以為其他縠一邊大, 佢啲細縠就會甩.
點知, 大到而家咁都未甩晒啲細殼.. 而細殼既附近就出現左好多相中既灰白色.
但佢又冇乜唔妥, 食得訓得疴得又晒太陽.

而龜腹果啲就又係灰灰白白, 唔知佢係磨花定點.. 但冇龜背咁嚴重.

但病向淺中醫, 而且咁樣佢又唔靚仔.. 大家幫幫忙諗諗計.. 謝謝.

回復

沙發
我家中的龜龜都係咁樣, 可以點解決??
回復

板凳
角質化,要搓藥膏
回復

地板
回復

Aquaville 發表於 2015-11-11 00:38
這是角質化,與換殼完全沒關,成因多數是水質不潔。
解決方法為乾養和使用”真菌淨等可以軟化角質層的藥膏 ...

我隻龜一冇水就好似發癲咁.. 真係唔知點干養.
回復

回復

話說上網睇, 有人話角質對龜冇影響, 只係外觀.
又有人話角質即係腐甲開始..
咁... 唔理啦, 龜都可以貪靚架, 諗計改善啦 (點解唔係話醫? 因為真係唔知角質係咪病)

總結, 係搽藥膏同乾養..
睇舊文又係話果枝萬能既silver乜乜... 其實呢枝野用咁耐一直都唔覺佢有乜好.. 搽左兩日, 一啲改善都冇. 用佢都係因為一早買落.

算數, 又諗住洗錢買盒專用既命脈真菌淨... 點知鬼咁難買.
其實呢隻所謂命脈真菌淨, 只係一般鞣酸軟膏, 係一種叫五倍子植物既提取物. 主要用來查BB屁屁消毒抗菌.
基油係凡士林. 如果上淘寶搵, 一瓶10%鞣酸軟膏不用10元, 兩瓶包郵.. 不過.. 懶. 所以都想係香港搵真菌淨算.. 點知真係咁難搵.

明天天氣就轉涼, 想早少少開始去做, 等唔切淘寶, 再找找有什麼方法. 有人說真菌是好氧的, 缺氧就會死. 所以果啲乜乜護甲劑, 凡士林, 甚至BB油... 都得.  我諗諗又冇害, 又平, 試下無防.

凡士林比人拎走了, 屋企得返BB油, 同龜沖完身印干, 先係背殼查一層. 因為係油質液體好易查, 用紙巾濕油就咁抹就得. 反而藥膏好難上..  成個龜背查晒, 半干養就可以, 即加水唔高個殼.

第二朝訓醒, 呢白色角質已經唔見晒... 仲有幾點係殼邊. 因為我怕殼邊沾水佢會飲到BB油, 所以可能抹漏左.   (重點, 因為我之前試過silver軟膏, 我唔肯定一定係BB油work, silver軟膏唔work)

今日我再查多一次, 補返少少漏網之魚, 仲有查埋底甲, 所以要全乾養. 今晚返去就可以睇下佢有冇改善. 如果有就可以肯定係BB油就搞掂.

另外一個可能性係, BB油可以軟化角質, 但其實冇殺菌. 呢個就要時間證明囉...
回復

mcdull 發表於 2015-11-25 10:31
話說上網睇, 有人話角質對龜冇影響, 只係外觀.
又有人話角質即係腐甲開始..

咁BB油咪好西利,一夜清
回復

而家隻衰仔咁樣樣.
不過底甲冇改變.. 令我懷疑係藥膏有用定BB油.

回復

好好多,變回【靚仔】 , 說真 ~ BB油可以醫到角質化
回復

其實我覺得佢底甲同背甲係唔同野.. 會唔會只係礦物?
回復

底甲都好返好多
回復