香港龜友論壇

查看: 2216|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

求指教 入冬小貼士 @3@

樓主
請教各位師 我是新手 天氣開始轉冷  開始兩接連3既問題出現 好擔心 !
1 冬天點樣幫陸龜泡水先安全!?又唔怕冬親佢地?
2 已買入一個75w紅膽  依家晚上開始要開未嫁? 同埋個膽夠撐過冬天?
3 食物方面 需要加點營養嗎? 現在都是喂食龜糧 沒有其他
4冬天時帶龜龜曬太陽 危險嗎?
5 有沒有另外要多加注意既野?
回復

沙發
答: 一樣都係暖水,開住暖燈浸,5-10分鐘快速換一次水

2 已買入一個75w紅膽  依家晚上開始要開未嫁? 同埋個膽夠撐過冬天?
答: 正常既都用到1-2個冬天

3 食物方面 需要加點營養嗎? 現在都是喂食龜糧 沒有其他
答: 廣為用家所用既龜糧已經好夠營業,你係用邊隻?

4冬天時帶龜龜曬太陽 危險嗎?
答:通常都唔會,太凍,所以要現在仲未係太凍果陣帶佢地曬多D

5 有沒有另外要多加注意既野?
答:冬天朝燥,留意濕度,另外睇下個紅膽夠唔夠力係10-15度果陣將溫度升去28度
回復

板凳

冬天仲諗住帶龜出户外曬?????

回復

地板
名名0 發表於 2015-10-20 11:36
答: 一樣都係暖水,開住暖燈浸,5-10分鐘快速換一次水

Thank 師兄
回復

snake 發表於 2015-10-20 12:27
冬天仲諗住帶龜出户外曬?????

都係問下。 就係就到冬天 好怕凍親佢地
回復

我諗.龜龜冬天少離開爬缸安全D!
回復

間唔屎買啲車前草同油墨菜比佢食囉 , 有冇買墨魚骨或鈣粉??
回復