香港龜友論壇

查看: 7946|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

求救— 剛回家3天的赫曼b

樓主

各位師兄前輩好 我係新踏入爬蟲世界既新手-請多多指教 !
我買了一對赫曼b (大概-個5蚊銀再大小小 )爬箱50*50*40
燈具買左uva+uvb燈泡 一個陶瓷燈 溫度計一個 日頭keep溫大概28-30度
2隻龜龜一到家既時候。先開左溫水 分開幫佢地泡水我諗大概泡左20分中到 (有排酸:型狀似蛋白 簿簿的)
之後清潔好個爬箱 就漫淋左啲糧比佢地食 .2隻都肯開口 之後就係龜屋訓教 (感覺很正常)
所以依2日如常咁泡溫水加漫糧   便便有柯 有排酸 但係唔開口成野 2隻都淨係 由早訓到晚。又唔行又唔盛
各位師兄請指教 龜龜咁樣有無問題 好擔心  同埋如果有咩做錯左 比啲意見我 thanks
回復

沙發
加溫1一2度,可能未息應新地方,我隻星龜回來都是這樣,過兩日就開口食糧。
回復

板凳
唔該Ching
因為爬左啲文。有啲又話怕爆蟲 有啲又話怕絕食。赫到我好擔心 所以上黎請教大家 新手多問題 ><*
回復

地板
拎走你間龜屋(山洞),否則龜隻只會慣性在裡日瞓夜瞓,不會進食,這是一般龜苗的習性
回復

我都是新手買左隻豹龜呀,但我每晚都捉佢出來散下步呀(用發泡膠箱面俾佢行)及喂片桑葉佢食 !! l好得意

回復

debbie 發表於 2015-10-6 15:20
我都是新手買左隻豹龜呀,但我每晚都捉佢出來散下步呀(用發泡膠箱面俾佢行)及喂片桑葉佢食  !! l好得 ...

哈哈..睇落好活潑 A_A'
回復

金金 發表於 2015-10-6 15:11
拎走你間龜屋(山洞),否則龜隻只會慣性在裡日瞓夜瞓,不會進食,這是一般龜苗的習性 ...

咁個龜屋幾時先放番入爬箱!?'''每晚訓教先放番!?'''
回復

Kris 發表於 2015-10-6 16:39
咁個龜屋幾時先放番入爬箱!?'''每晚訓教先放番!?'''

除o左餅乾龜外,其他陸龜都唔應該放山洞!龜會長時間躲入山洞內,唔想進食,阻礙吸收UVB,更會越o黎越細膽,更怕人,容易嚇親病倒!
赫曼都喜愛挖洞,可加厚底材等龜龜自行挖洞更好。
回復

Hi Kris:想問你的赫曼喺邊度買,我揾過旺角都冇,thanks
回復

金金 發表於 2015-10-6 23:15
除o左餅乾龜外,其他陸龜都唔應該放山洞!龜會長時間躲入山洞內,唔想進食,阻礙吸收UVB,更會越o黎越細 ...

唔該師兄

回復

金金 發表於 2015-10-6 23:15
除o左餅乾龜外,其他陸龜都唔應該放山洞!龜會長時間躲入山洞內,唔想進食,阻礙吸收UVB,更會越o黎越細 ...

唔該師兄

回復

ahnoluk 發表於 2015-10-7 04:02
Hi Kris:想問你的赫曼喺邊度買,我揾過旺角都冇,thanks

魚佬好似有!
回復

ahnoluk 發表於 2015-10-7 04:02

我係係魚街買 但真係完全唔想介紹佢間野 比人
(但如果係真係想知 你就飛信比我啦)
事緣係咁 點解最終會簡左係依間野到買呢 原因係爬左唔同既文 睇到啲師兄 前輩 話赫曼好岩新手養
活潑好動 唔悶蛋 成體又唔會太大隻 :但係魚街 行左好多間 都搵唔到赫曼依個品種( 魚佬 都無)
最後行到依間有 所以決定係個度買 :
一入到間野 店員問(係米想養陸龜呀 你養過陸龜未?)
我:係呀差想養赫曼龜 未養過
店員;未養過龜 買套餐啦9xx成套 有一個爬箱12*12*12 一盞燈 一包粟米沙 一隻龜 架啦
我: 下 咁會平啲?分開買係米好會好貴嫁?但的想養2隻 個套餐先箱 夠位咩?
店員: 梗係夠啦。赫曼曼大都係得手板咁大 香港地住得有幾大地方呀 買咁大做咩鬼呀 無嫁.你要轉大啲 米加錢囉 好簡單
我: 咁我買個套餐 仲洗唔洗買其他配料 ?我上網睇過啲文章話 陸龜要保鈣 要食鈣粉 仲要啲藥看門口
店員:依啲野 唔洗買住嫁啦 遲啲先啦
我: 我唔想用粟米沙 可唔可以轉其他
店員: 你過黎睇下。我地全部陸龜都係用梗粟米沙 好好用 柯左尿柯左屎 一眼就睇到 *不*起佢就係 唔係成日清潔
我:下 但唔係話粟米沙唔好嫁咩
店員: 梗係唔係啦。 你信我啦。依家簡隻龜先啦。你買2隻就平啲比你 教埋你點用先 ...
我: 哦 好啦。
店員: 拿 赫曼呢 好好養既。糧都唔洗食 淨係食菜得嫁啦 有時要幫佢泡下水 一至兩星期一次啦 用普通開水就得 照早個燈開住 夜晚就閂左佢 就係咁簡單
我: 可唔可以食糧嫁。唔洗成日買菜。
店員: 得 (就拎左一盒糧出黎)一餐食4粒 如果買菜要買油麥菜 菜比2快就可以啦

就咁 我就買左2隻龜番屋企。跟住就安置龜龜 再上黎爬文。我先發覺 好似比人搵苯咁 我淨係得盞燈 糧 同沙 原來乜都唔齊 我即刻出去附近既爬店 請教同買其他設備 好在間爬店老板好好人 好長細教我 同應該用啲咩先岩 :如果唔係上黎再問下啲師兄 同去第間爬店問其他人 我諗我2隻小龜 好快就一命鳴呼了

Ps: 本人純粹想分享自己既經歷 並唔係想唱人講是非  因為搵一間有良心既店對一個爬蟲新手係相當重要 .我自問如果我無聽其他人既意見 就信左一人講野。龜龜如果真係出事 我深信 我唔會敢再接觸爬蟲

養龜唔好一時興喜, 要爬多D文特別係養陸龜.  發表於 2015-10-7 11:53
回復

Kris:我隻赫曼都係魚街買(X湖),因為我買果時冇任何爬文或資料,只係想買就去咗睇,我只係睇價錢之後就買赫曼(當時最平,盾、豹近千圓),驚唔識養嘥錢。
後來先知原來赫曼話比較易養,我上年六月養到依家,當時果啲店員都係叫我買套餐(
回復

用咩底材各有研究,至於食唔食底材就睇隻龜本身既
回復

ahnoluk 發表於 2015-10-7 14:00
Kris:我隻赫曼都係魚街買(X湖),因為我買果時冇任何爬文或資料,只係想買就去咗睇,我只係睇價錢之後就 ...

我都是在金魚街買豹龜呀 $ 480 1 隻, $900/2 隻.  但佢有D 680元1 隻大小小.
但我見第一次養買左一隻 480 元呀 ( 5 CM , 40 G )  
但我有抓文才去買自己要的龜呀 D 店員都係叫我養赫曼, 但一心要買豹龜沒有聽佢講呀!哈哈

養左小白 10 天佢重左,現 44 G

回復

ahnoluk 發表於 2015-10-7 14:00
Kris:我隻赫曼都係魚街買(X湖),因為我買果時冇任何爬文或資料,只係想買就去咗睇,我只係睇價錢之後就 ...

咁你都幾好呵...不過我買左套餐...隨左個爬箱岩用之外....所有野...都要買過哂= =''
回復

debbie 發表於 2015-10-7 16:57
我都是在金魚街買豹龜呀 $ 480 1 隻, $900/2 隻.  但佢有D 680元1 隻大小小.
但我見第一次養買左一隻 48 ...

好得意呀....'''  等遲下我養到有番咁上下技巧之後.....都想入隻豹龜=v=''(不過好多野都仲有排學...)

依家咩都係假...最希望2隻野...健健康康....咁就好啦.....
回復

回復

回復