香港龜友論壇

查看: 1640|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

[新手問題] 關於沼澤側頸龜一問

樓主
各位好, 小弟最近剛開始養沼澤側頸龜, 不過對於點樣可以養得好, 小弟對此都仲係存在一點疑惑, 希望版上有經驗既前輩可以指點明燈

1. 小弟養既仲側頸龜仲係小朋友, 背甲大約5-6CM長左右, 想請問一下要否幫佢係黎緊既冬天冬眠呢?

2.  小弟係買龜之前都有做小小功課, 所以係龜龜未入伙之前我已經汁定一大堆器材包括暖管以及UVB射燈, 想請問一下, UVB燈每天應該照多久才適合? 另外當水溫下降到多少度左右才需要使用暖管? 暖管又應該調節至多少度?

3.  餵食方面應該每天餵幾多次? 另外請問龜知唔知飽?  因為昨日小弟買左6條小魚番黎俾龜龜開大餐, 我一開始心諗: 6條佢應該食唔哂, 應該夠佢食兩日左右! 結果沖完涼出黎一睇, 佢全部同我食哂, 一條不剩!! 我好驚佢會暴飲暴食之後飽死!

請各位大大幫幫小弟
回復

沙發
背甲5-6cm長既龜足夠冬眠,你都可以幫佢加溫過冬
UVB燈每日照8個鐘就夠
當水溫到25度以下就要開暖管
暖管調節到28度
餵食方面,背甲5-6cm長既龜每日餵一次就夠
如果到左成體就兩日一次
每次餵8成飽就夠
另外龜係知飽,佢食到飽就自然唔會食
但都係果句,最好餵8成飽就夠
回復

板凳
waiwai65 發表於 2015-10-6 15:44

唔該哂師兄
回復

地板
waiwai65 發表於 2015-10-6 15:44

師兄呀, 搭單再問多句, 我係咪可以將啲魚毛蝦仔放埋係個龜缸入面一齊養住, 等龜龜自己肚餓個陣就自己捉黎食?
回復

honeybadger623 發表於 2015-10-7 08:30
師兄呀, 搭單再問多句, 我係咪可以將啲魚毛蝦仔放埋係個龜缸入面一齊養住, 等龜龜自己肚餓個陣就自己捉黎 ...

可以
但要健康既魚同蝦先得
如果唔係會病傳染
回復

honeybadger623 發表於 2015-10-7 08:30
師兄呀, 搭單再問多句, 我係咪可以將啲魚毛蝦仔放埋係個龜缸入面一齊養住, 等龜龜自己肚餓個陣就自己捉黎 ...

可以
但要健康既魚同蝦先得
如果唔係會病傳染
回復

可以
但要健康既魚同蝦先得
如果唔係會病傳染
回復