香港龜友論壇

查看: 3543|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

uvb 問題.

樓主
我想問uvb 光管和膽是否都是半年壽命. thanks
沙發
miketse 發表於 2011-9-10 05:21
我想問uvb 光管和膽是否都是半年壽命. thanks

是.              
回復

板凳
UVB 管或膽係有衰退期, 約半年左右UVB 釋放會跌至低點, 但你可以繼續在其他地方使用, 當做一般光管, 用得唔好晒.
回復

地板
8ways 發表於 2011-9-10 09:54
UVB 管或膽係有衰退期, 約半年左右UVB 釋放會跌至低點, 但你可以繼續在其他地方使用, 當做一般光管, 用得唔 ...

Support.

THANKS  發表於 2011-9-11 00:26
回復

唔好意思,想問多小小,是否每天開8小時計?如每天開6小時,是否可用多過6個月? thanks
回復

miketse 發表於 2011-9-13 21:21
唔好意思,想問多小小,是否每天開8小時計?如每天開6小時,是否可用多過6個月? thanks ...

係既. 壽命是1,800hr.
回復

如果我set的高度低過廠建議的,會否對龜隻有害?
回復

miketse 發表於 2011-9-15 02:49
如果我set的高度低過廠建議的,會否對龜隻有害?

各燈不同, 你支係乜燈?
回復

many thanks waiman reply. i use arcadia 12% D3+reptile lamp & zoomed reptisun uvb 5.0.
回復

miketse 發表於 2011-9-15 08:20
many thanks waiman reply. i use arcadia 12% D3+reptile lamp & zoomed reptisun uvb 5.0.

這兩個都是好燈, 尤其是Arcadia. 你住在英國?
Zoomed uvb 5.0最低可用21cm, Arcadia 12.0最低可用28cm.
回復

唔係,我住在香港, 我支 Arcadia 12.0低過28cm, 是否需要用低uvb%燈呢(水龜用).
回復

miketse 發表於 2011-9-15 22:57
唔係,我住在香港, 我支 Arcadia 12.0低過28cm, 是否需要用低uvb%燈呢(水龜用).

Ching 你支Arcadia 12%是T8/T5呀?有無測過UVB量多少謝
回復

唔好意思,點分T8/T5, 我無測過UVB量多少.
回復

miketse 發表於 2011-9-15 10:10
唔好意思,點分T8/T5, 我無測過UVB量多少.

"T",代表「Tube」,表示管狀的,T後面的數字表示燈管直徑。T8就是有8個「T」,一個「T」就是1/8英吋。一英吋等於25.4毫米。那麼每一個「T」就是25.4÷8=3.175mm

T12燈管的直徑就是(12/8)×25.4=38.1 mm

T10燈管的直徑就是(10/8)×25.4=31.8mm

T8燈管的直徑就是(8/8)×25.4=25.4mm [家庭光管是T8, 剛好是直徑一英吋的燈管]

T5燈管的直徑就是(5/8)×25.4=16 mm
回復

miketse 發表於 2011-9-15 09:57

Arcadia 12.0低過28cm唔得架.

UVB %係冇實際意義:

UVB 5.0, 或8.0, 或10.0的誤區
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1386

網上那些說水龜陸龜某品種龜要2.0, 5.0或10.0. 其實是不正確的
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9803

低過28cm, 你用Hagen Exo Terra Repti Glo 10.0 26w就得啦.
回復

Arcadia 12.0 我新買的, waiman兄可否用透明膠片做遮擋呢?因高度不能改變. 另想問我下次是否要買zoomed reptisun uvb 10.0,如10.0 最低距離是多小呢? thanks
回復

Arcadia 的T8 D3+ 12%官網沒UVB 數值,WAIMAN兄你知唔知Arcadia 的T8 UVB輸出量OK嗎
回復

miketse 發表於 2011-9-16 01:43
Arcadia 12.0 我新買的, waiman兄可否用透明膠片做遮擋呢?因高度不能改變. 另想問我下次是否要買zoomed rep ...

你有UVB錶就可以, 否則難實際知要用多厚的膠片.
但可用網做遮擋, 網做遮擋可擋45-50% UVB.

下次買Hagen Exo Terra Repti Glo 10.0 26w就得啦, 唔洗用zoomed.
回復