香港龜友論壇

查看: 4590|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

(分享)拒食的玫瑰蜘蛛-If Only You Know 動物傳心

樓主
最近朋友告訴我佢新帶回家的的玫瑰蜘蛛不肯進食,作為溝通師ge我便義不容辭地幫忙看看。
"我係你媽媽ge朋友呀,聽講你唔肯食野wor"
當我一連結到的時候,玫瑰蜘蛛便告訴我她覺得很不安。
"我覺得好緊張,完全無食慾..."

其實我當時都有點緊張,因為我很少與蜘蛛聊天,總覺得蜘蛛是古怪孤獨的,不肯與人溝通。
"咁可唔可以同姐姐講點解會緊張呢?"
之後我腦裡便不斷接收到玫瑰蜘蛛躲進黑暗地方的畫面。"我好希望有個地方比我呢埋丫" 再加上呢句ge無限重複版本。
跟住我就問我朋友: "乜你無地方比佢呢咩?"
朋友:"係呀,我怕佢之後呢埋會怕人呀"

雖然係動物,但其實我遇過好多都好介意私隱ge問題,因為無私隱會令佢缺乏安全感,比較細小ge動物會好容易拒絕進食。
咁我就略略同朋友講左玫瑰蜘蛛ge訴求,我朋友亦好爽快地答應佢ge要求。

呢幾日,我起某死黨ge舖頭打dun,又見到呢位朋友。
"喂你而家睇下我隻蜘蛛ge新屋!"
我見到佢攞左張新ge相,見到蜘蛛隔離有一塊白色ge骨頭。我心唸,"哇...呢個成個野獸頭骨gum...隻蜘蛛都唔方鍾意得去邊啦..."
但當我一連到佢ge時候,佢竟然又笑又曬命咁款:"哇姐姐,你睇!!我ge寶貝呀!!!" 然後仲好似少女舉高雙手(佢係兩對手),成個身long起個大枕頭gum 攬住個頭骨。

其實當我用文字ge時候係絕對用唔到"可愛、萌"去形容佢,而後來當我講俾我同事ge時候,佢地更加覺得毛骨悚然。但神奇地,果一下我真係覺得佢好可愛,係一個純真同易滿足ge少女。
"你隻蜘蛛好開心gum,佢食番野啦?" 跟住我朋友就話:"係呀,自從比野佢呢埋之後,佢而家不知幾肯食野,有時仲訓起舊骨上面,幾寫意~"
"哦...gum就好啦...係呢,佢起上面點訓ga?"

到左晚上,我朋友就傳左玫瑰蜘蛛"訓"起上面ge樣我睇... 其實佢擺ge,係一個好普通ge pose。不過,唔知點解,我見到佢幅相後,由心入面gum笑左出黎。

其實小動物想要ge幸福,真係好簡單。

(如有興趣看多一點分享個案,請到If_OnlyYouKnow的個人空間: http://hkturtle.org/?23605)

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lukehui + 10 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
呢d基本常識啦。洗乜同佢溝通。
邊有人會祼缸養蜘蛛架!得淡笑

原來佢係神棍==  發表於 2015-7-28 12:13

評分

參與人數 1威望 -2 收起 理由
lukehui -2 3.自由市場,自由議價,如認為賣家售價太高.

查看全部評分

回復

板凳
alexlawho11394 發表於 2015-7-25 07:00

人地都係搵啖飯食下姐,,,,
回復

地板
回復

零分重作
回復

alexlawho11394 發表於 2015-7-25 07:00

未養過唔知@@多謝師兄
回復

豐年蝦得唔得?
回復

養咩都要了解習性先,咩都吳知就入手蛇都死啦!養動物先養環境!
回復

"我係你媽媽ge朋友呀,聽講你唔肯食野wor" 呢句正啊
回復

寵物溝通師係咪即係問米婆?
回復