香港龜友論壇

查看: 14572|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

[養龜半年] 幾種陸龜底材 用後感

樓主

以下純粹個人感受 ,非客觀、專業評述

半年前 岩岩養陸龜 設置是咁的

養陸龜前 成日睇POST同文章都話粟米砂 容易塞腸 所以無考慮到
所以就買左 除左栗米砂以外 ,最普遍係金魚街見到既底材

ZOOMED 樹皮
視覺:係幾靚 睇落好自然 同陸龜既外貌非常相襯
味度:樹皮本身有陣味 不過都可以接受到 , 幾自然,但經過一星期大小二便既洗禮 成間房充斥住樹皮味 大小二便既味
清潔:腸胃正常既情況下 大便都尚算好清潔 小便 就非常非常難清潔 只能夠用紙巾吸走啲尿尿

同一個箱 另一邊我用玻璃 而唔用底材
視覺:如果好似我咁 無造景 係非常單調
味度:由於無任何 底材 D龜龜一痾 係UVA照射下 D屎入面水份立即蒸發 屎味就隨著水份 遍佈成間房
        不過一執完臭臭 味道就完全消失 唔似有底材執完都會臭
清潔:啲龜龜 痾完 會踩到周圍都係屎跡  ,痾尿尿仲慘 流哂落玻璃底 你隻手一舉起塊玻璃 啲尿就會滴滴滴滴滴滴滴滴.........

樓上雅座 毛顫 簡直係惡夢
視覺:睇落軟綿綿 好可愛既環境
味度:龜龜一痾 有熱力環境下 D屎入面水份立即蒸發 屎味就隨著水份 又遍佈成間房;
        另一方面,塊顫會吸哂啲尿 所以有陣尿尿味
清潔:令隔幾時就要拎出黎洗 仲要等乾 都幾麻煩

癲癲地 走去超級市場買左包紙貓砂 溝埋落紅樹皮度

點解會有哩個諗法呢 主要係想解決紅樹皮 清潔尿尿難哩個問題
視覺:睇落怪怪地 都幾特別
味度:慘無人道 仲臭過得紅樹皮  哩個組合 用左唔夠一個星期就放棄左
清潔:尚算可以 比較難發現細粒既便便

由於頂唔順上面提及既組合 倒哂D混合物 只係放紙貓砂
視覺:感覺好乾淨,白雪雪 有便便一眼就會睇到
味度:終於發現混合底材(紅樹皮+紙貓砂)點解會咁臭 啲紙貓砂真係好吸味
        用左一個星期已經好臭!
        吸到D屎尿味既貓砂 就好似抹完PATPAT既紙巾 係度用UVA哂乾 靠近少少臭到一個臨界點
清潔:大小二便都好好清潔 唯獨係隔一兩個星期就要'西'下啲屎份

終於 終於可以試下金金介紹既貓砂
用過紙貓砂後 對哩隻貓砂 本身既信心不太大 點解又會咁想轉呢?!
主要係某日 係去龜仔樂園見到佢有一個龜箱用哩隻貓砂
效果非常唔錯
(無聊題外話,當日有個靚女客人係度睇龜龜 )
只有3日既賽後報告
視覺:視覺上就無白貓砂咁靚 而且啲色比較接近便便 要刻意去留意下 有無污糟野 但整體黎講 都叫整整齊齊
味度:比任何一隻都理想 UVA 開住 都完全無屎味  
清潔:同上述貓砂一樣,大小二便都好好清潔 唯獨係隔一兩個星期就要'西'下D屎粉
回復

沙發
最尾既紙貓砂最好用..用左多年未轉過
回復

板凳

睇個樣都似係
回復

地板
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=77392
我以前用e 隻,係我用過咁多種底材中最好一隻,可是龜龜日慚長大,越來越重,將底材壓碎變粉塵,所以先換紙砂。如果龜龜唔係重身及唔需要高濕飼養,可試試!
回復

想問大種亀應該用咩底材?
回復

Thank you 金金
大龜 試下用最下面果隻 個效果幾好架
回復

我就用松木沙。吸味好好。起碼無尿味。有屎執左就ok。 我用個隻遇水變木粉。so far 用左成年都ok。 龜唔會食。但頭幾日會乾啲。但我有加濕都ok。。大家可試試。

當成個箱變哂粉就換哂佢或換一半等龜慢慢適應。 35lb一大包。 APE 包送貨就 240到。 一般寵物店 最平190都見過。有啲包送添。佢有大包細包。我有養貓所以買一大包用。

總之松木沙一粒粒。遇水會變粉個隻。因有一款遇水會結一舊舊。。。 有人話木沙唔好。 但我諗幾害取其輕。 起碼無味無水無蚊滋。衞生乾爽。對大家都好。。。以上謹供參考。。。。

非常好 又學到新野  發表於 2015-7-24 20:31
回復

我都係新手。我的感覺係
以上係用人嘅角度來研究底材:
1.屎尿味(對家居影響)
2.易清潔度(實際操作)

我諗可以加入龜嘅生存條件來考慮。
回復

爬文之後,覺得底材通常用來提供以下條件:
1.濕度
2.burrowing (部分與(1)有關,所謂微生態;另外有時龜需要黑暗)
3.grip (足夠㧓力俾龜行,個殼應該離地,否則影響腳發育)

如果底材不能滿足要求,就要另覓方法,或提供類似嘅替代。
回復

其實養定左既龜龜好難會瓜柴
回復

Ray_Shaw 發表於 2015-7-25 08:53
爬文之後,覺得底材通常用來提供以下條件:
1.濕度
2.burrowing (部分與(1)有關,所謂微生態;另外有時龜 ...

小弟愚見
1)濕度 應該著重空氣濕度 非底材濕度,理應靠 其他輔助工具,唔應該依靠底材本身既保濕力,如果無加濕情況下,係uVa長期照射下,任何底材都會乾涸 ;而且底材自身濕度過高 容易滋生細菌、昆蟲
2)至於微生態 ,係咪指啲菌同宿主(龜龜)消化系統、組織既關系?抑或係龜箱既生態系統?
光暗控制 應該靠uva uvb 陶瓷燈 既擺放位置,燈既排位 我習慣uva .uvb.陶瓷燈咁排 uva 地段最光 uva地段小小光 陶瓷燈地段就相對暗 ,至於晚上所有識發光既都關掉
3)至於係提及既grip,一般顆粒妝底材 理應問題都不大
反而玻璃等等光滑表面既 就要留意下,特別係陡斜既路面
回復

感謝分享
回復