香港龜友論壇

查看: 2342|回復: 9

港幣100蚊 收購 陸龜 1隻 不論品相 健康狀況

與此同時 換龜仔計晝 仍然生效
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=126982

月尾想玩新龜 唯有非常時期用非常手法
路過唔好丙我
回復

發錯區 對不起
回復

其實養龜養到咁.. 有咩為
如果不問健康, 咁賣龜個師兄都好唔負責吓
你唔知頭唔知路養隻病龜, 最後幾日就死咗, 仲唔負責任

你咁樣係玩龜定養龜
回復

avdavdavd 發表於 2015-6-28 07:36
你唔知頭唔知路養隻病龜, 最後幾日就死 ...

可能師兄想試試自己的醫術囉
回復

avdavdavd 發表於 2015-6-28 07:36
你唔知頭唔知路養隻病龜, 最後幾日就死 ...

其實養開龜仔既人都知道 100蚊無可能買到陸龜 這只是象徵式既車馬費 重點在於收養被放棄的龜龜
其實我都係想 照顧下被放棄既龜龜啫
自己又可以接觸D新既龜仔 新事情  造到助人自助
你又何必張自己果套價值觀同自以為是既諗法套入別人既諗法呢
我買得返黎,當然會用全力去照顧佢,想佢好,得以長命百歲
我諗無人會好似你講咁 領返黎 等佢死
回復

好簡單一樣野
究竟我咁做 有無傷害到第3者
除非有人刻意為左100蚊 去傷害隻龜賣比我 否則唔會有新既患病龜龜形成
當佢主人 交得佢比我照顧 我敢肯定 我醫返隻龜仔既決心 比舊主人更強 目標更清晰
回復

點解唔領養?

回復

每個人飼養寵物理念唔同 若我 不牽涉罪案 傷害生命 干犯道德問題
又何必咁快對我人格作出判決呢?
我唔係養咩精品 追求完美無瑕 的人
我養既 只求佢地健康 快樂 成長

其實你講得出以上一番說話 毫無疑問 你都係一位愛龜之人
但當然如你覺得有不妥地方 值得批判一下
大家不妨討論下 ,對我地人生的價值觀、道德觀念上 都有所得著既
謝謝
回復

好,既然你都知道自己做緊乜就得
加油了師兄
回復

多謝
直勾釣魚 一切都是緣
回復