香港龜友論壇

查看: 20670|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

(庸醫) 土瓜灣的土X灣動物醫院 價錢貴、醫生無料到

樓主
在這裡,分享一下我在土瓜灣的 “土X灣動物醫院” 付高昂醫療費用所享受到的 “優質服務”。我的巴西龜是因腳腫到這診所求醫,主診為黃姓女醫生 (Lilixx Wong)。“優質服務”包括︰

- 醫生經驗不足、無料到、價貴且要求不合理
- 對動物沒有愛心
- 助護們都是黑口黑面

醫生目測龜龜後就照了X光、種菌化驗等。結果得知龜腳甩較、腳部細菌感染及膿液所含的菌種。而治療方法如下︰

- 甩較 - 沒有方法醫,等自己好,或者不會好;
- 腳腫 - 隔天(最多隔兩天)注射fortum抗生素。
- 膿泡傷口 - 隔天(最多隔兩天)洗傷口一次, 其後為每周一次

我堅持治療2個多月,但腳腫問題沒有明顯好轉。醫生跟我說只有打fortum抗生素直到好為止,可能要持續半年;或者最徹底的把腫腳切掉(淨手術費︰$6000)。我開始懷疑他的治療方法,所以決定轉診所。
新的診所問“土X灣動物醫院”傳真病歷,但一直沒有回音,效率低得可憐,直到我打去要求立刻傳真,才能順利得到有關病歷,這是什麼服務?﹗最後我都是選了自行看網頁試藥。

明白時間就是金錢,但醫生替龜龜洗傷口也不應為趕快完成程序就猛力把龜腳扯出,有愛心得要死;更有莫名奇妙的事,每當龜龜洗傷口後都會塗silvirsulf 藥膏。因藥膏在該醫院購買比藥房貴幾倍,所以我就自行購買。在醫院幫龜龜洗及包紮傷口,都約要塗約1/4支silvirsulf藥膏,他們就要求我自行帶藥膏來塗。我一直覺得這個要求不合理。有一次我忘了帶藥膏,助護就吝嗇地只幫龜龜塗了丁點,我都忍不住說︰其實可以塗多些,但他們沒理會。
另外,在該院買的處方抗生素針劑(fortum)都是結冰狀態,所以沒有得知劑量不足應注射的4ml,當回家自行幫龜龜注射時,解凍後就發覺藥液不足。這情況接連發生,服務差得很。本人絕對絕對不會推薦這家動物醫院,並列入黑名單。

以下是治療費用︰
- 種菌化驗 – 約$1xxx
- 照X光 - $560/次
- 針劑(4ml fortum) - $77/支 (2個月內,打了無數咁多劑)
- 注射服務 - $80/次
- consultation fee (每次見醫生替龜龜洗傷口定必要付) - $240/次
- 洗傷口及包紮 - $110/次 (但出奇得要自行帶silvirsulf藥膏去塗)
- 切腳手術 – 約$6000 (1隻龜腳),未包後續服務費用 (只口頭報價,診所並表明不會提供正式報價單。沒有進行手術)

not yet.PNG (349.87 KB, 下載次數: 27)

not yet.PNG

2 mths.JPG (159.85 KB, 下載次數: 23)

2 mths.JPG

回復

沙發
回復

板凳
多謝分享
回復

地板
回復

余醫生做果間獸醫診所有無可能咁差啊?
回復

我愛爬蟲類 發表於 2015-6-27 22:36

事實就是這樣,這就是我的經歷。幸好自己試藥有效,烏龜腳情況有好轉。且多看網頁,對烏龜疾病及治療有更多了解,可以大家交流一下心得。
回復

我愛爬蟲類 發表於 2015-6-27 22:36

想補充一句,2個月在這診所治療大約花了我HKD$10,000的診金費用,而沒有明顯改善。不得不能說是價貴的庸醫。
回復

冒眛講一句,有錯請勿插,

聞說以前余醫生醫龜隻,都係自學,無受過龜隻專科訓練,
唔知宜家有無再讀過有關專科?

但不論如何,多看網頁,對烏龜疾病及治療有更多了解的想法,係一個好事
回復

oneyick 發表於 2015-6-27 22:57
想補充一句,2個月在這診所治療大約花了我HKD$10,000的診金費用,而沒有明顯改善。不得不能說是價貴的庸 ...

成皮野咁多.....希望樓主隻龜快D 好番
回復

kinglam2014 發表於 2015-6-27 23:03
成皮野咁多.....希望樓主隻龜快D 好番

多謝關心。第三張圖片是前兩天拍的。腳腫情況好了9成了。

當時看醫生,總是叫我做手術切腳是最快靚正的解決方法。但我想,一來,價錢我覺得貴、二來,我唔覺得只有切腳這個方法、三來,換轉是我忽然無左隻腳,我都萬個不願。所以有時想,會否診所只站在要賺錢的角度而忽略其他可行性呢。
回復

用佐成皮野都醫唔好,有冇搞錯?
回復

我隻安哥,都係比佢醫能死左,冇料契弟,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,一千蚊睇完,比支電解粉我,吊,通街有得賣個隻牌子.

佢仲問我買左幾錢,佢自己養左兩隻西豹  

去到登記,佢話唔醫一級,傳頭叫我入去睇,佢只話不能留醫,千真萬確,可當面對正.
回復

我前幾日去睇,都發現藥分量比少左聽日問下有冇得拎返
回復

manwin 發表於 2015-6-28 00:12
我隻安哥,都係比佢醫能死左,冇料契弟,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,一千蚊睇完,比支電解粉我,吊,通街 ...

香港有牌獸醫都唔會醫1 仔o野,唔通真係有錢就乜都肯制!?

真不知是仁心,還是見錢開眼!  發表於 2015-6-28 00:41
佢仲問我買左幾錢,佢自己養左兩隻西豹  發表於 2015-6-28 00:29
去到登記,佢話唔醫一級,傳頭叫我入去睇,佢只話不能留醫,千真萬確,可當面對正.  發表於 2015-6-28 00:27
回復

所以我常覺得,各施各法, 花得多沒必好!
回復

我隻安哥,都係比佢醫能死左,冇料契弟,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,一千蚊睇完,比支電解粉我,吊,通街 ...

佢連安哥都唔識。。。 陸龜種類好少。。。
回復

余醫生绝對是醫龜聖手,上次我隻龜機乎比玻璃扴斷條尾,都係佢救番
回復

栗子 發表於 2015-6-28 00:15
我前幾日去睇,都發現藥分量比少左聽日問下有冇得拎返

可以的,一定要打去跟他說。第一次發生這種事我就覺得可以原諒;但發生第二次,我就打去罵人了。藥已經不便宜,還要我跑來跑去換藥。
回復

聽到安哥不在,很對不起。佢支電解粉比起旺角店買貴3倍,"略"水都不得料。不過,不是那個余姓醫生幫我烏龜治病的,是黃姓女醫生,但同出一診所的,不敢說醫術有多高明。
回復

醫龜唔叻,收錢至叻。
回復