香港龜友論壇

查看: 1782|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

[請教]新手盾-器材

樓主
請各師兄/姐多多指教~

想請問我以下既器材list應該仲要加d乜, 個setting係想落兩隻盾b.

Komodo 80x45x50 爬缸
松崎 STC-700時間/溫度/濕度多功能控制器
Zoo Med Reptisun 10.0 24吋光管
Taobao W-形光管反光罩
Philips EB-C 118TLD 1x18w (Ballast factor 0.95)
Komodo 50w 陶瓷膽(黑)
Mega-Ray UVA/UVB 80w
Zoo Med Mini Deep Dom 燈罩
Komodo 森林樹皮屑(幼粒)
花盤底-水兜(膠)
Zoo Med沙漠型草粒陸龜糧
命脈 車前草粉
OXBOW Orchard Grass Hay

藥應該要買邊隻?

我住村既~基本上每wk會有一日比佢地係個花園曬下, 平時就睇下邊個屋企人得閒拎佢地出去~

我會買個攪伴機打碎d乾草, 溝d車前粉, 濕一濕之後黐埋落d龜糧比佢地食

請各高手過目~

回復

沙發
少少分享
溫濕控我用呢隻
http://www.repti-zoo.com/products_info.asp?pid=331
有幾隻牌子都係差唔多樣
UVB用 Zoomed 26w 10.0
UVA暖膽好多選擇
唔駛要MEGA RAY
唔買MEGA RAY可以買多個造霧器
食M糧
細龜未必肯開口食糧
唔好比菜 , 溝車前草落M糧到
少哂太陽可以加D3鈣粉
回復

板凳
建議你加買NutriBAC和Miner-All INDOOR formula
Miner-All INDOOR formula是綜合礦物質維生素營養品, 內含鈣粉, D3, 和50多種礦物質.

>Philips EB-C 118TLD 1x18w (Ballast factor 0.95)

Zoo Med Reptisun 10.0 24吋光管 = 17w. 別用18w.

>Mega-Ray UVA/UVB 80w

假Mega-Ray燈. 別買.

>Zoo Med Mini Deep Dom 燈罩

效率低和你不需要, 別買.

>命脈

別買.

SUDO工廠是在大陸.

陸龜是要高纖維, 故很多用家和賣家, 強調Sudo是高纖維, 但事實上Sudo卻是特低纖維.
大量用者又連包裝盒上有註明是特低纖維7.5%都不看, 不斷的誤傳成高Sudo高纖維.

Sudo公佈其 "主要" 成份是紫花首蓿, 然後還有玉米, 大麥糠.

從農業及科研部可查到:

紫花目蓿, 蛋白18-22%.
玉米, 蛋白11.4%.
大麥糠,  蛋白12.8%.

紫花苜蓿屬高蛋白, Sudo卻10%蛋白, 玉米和大麥糠也超過10%, 亦即Sudo真正的主要成份, 根本不是苜蓿, 苜蓿只佔非常的少極少, 玉米和大麥糠也是很少, 絕大部份的主要成份只是粘合劑.

回復

地板
Thanks DC5~
Thanks waiman~

STC-700 買左, 我好多野其實都已經有係度, 有d我買, 有d屋企人買.

好多野都係fishman度買, Zoo Med Reptisun 10.0 我係fishman買, 但我果支係18w, 佢地website寫17w
退就應該無可能, 17w同18w個分別係...?

Waiman兄你推介既NutriBAC/Miner-All, 我要搵搵, 暫時未見過...

thx~
回復

zerothed 發表於 2015-6-12 22:13
Thanks DC5~
Thanks waiman~

17w燈用18w = UVB快D衰老.
回復