香港龜友論壇

查看: 2652|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

黃頭腸胃炎!

樓主

死la佢野又唔食!食咩柯咩!無食野成個禮拜,係咪要同佢去睇獸醫?請問土瓜灣個間大約幾多$?我之前去過大圍個間,個間野連龜既品種都要問反我,問佢問題又答唔到,跟住仲話照咩X光、驗血話3千幾$,我O左,咁就比佢昆左2百幾蚊!
沙發
3000幾=.=''..
其實,整支bac唔係搞掂喇咩/口\
回復

板凳
kenbb 發表於 2011-9-7 22:30

佢都唔食野,有都係食兩淡,聽日又柯反琴日個D出黎!
回復

地板
kenbb 發表於 2011-9-7 22:30

BAC唔係萬能架,一來要只龜肯食野,二來身體弱既龜係冇體力去支持腸道重整。如果浸水時候加係可以,但功效差好多,同你要肯定到只龜係肯飲水
回復

Siuyuntung 發表於 2011-9-7 22:38
佢都唔食野,有都係食兩淡,聽日又柯反琴日個D出黎!

土瓜灣對E龜係几有口碑,佢地可能係香港獸醫診所裡面經驗較為多既一群
回復

啊橙 發表於 2011-9-7 22:57
BAC唔係萬能架,一來要只龜肯食野,二來身體弱既龜係冇體力去支持腸道重整。如果浸水時候加係可以,但功 ...

咁腸胃唔好,除左睇醫生,咁就係bac嫁啦..
回復

有冇龜既近照?
回復

kenbb 發表於 2011-9-7 23:11
咁腸胃唔好,除左睇醫生,咁就係bac嫁啦..

你岩....但BAC對D身體弱既龜係好危險
回復

你喂過啲咩?
回復

啊橙 發表於 2011-9-7 23:17
你岩....但BAC對D身體弱既龜係好危險

咁又係....
不過聽樓主講一講,我好懷疑,大圍的醫生唔識醫..
回復

你而家可以做既有: (1)加溫,30左右 (2)每日浸水(35度)一至兩次 (3)有機會係生蟲,請去獸醫去杜蟲。
回復

回復 Siuyuntung 的帖子

我在大圍的經驗和你一樣.. 太小了沒什麼可以做, 但又會叫您照x-ray, 照後如有事也是什麼也不能做, 跟著就叫我不要那麼殘忍讓龜龜拒食, 最好帶去給他們打針讓他舒服點地離去.. 土瓜灣的醫生也對我說以他的經驗, 我的龜龜是不太行了..

以我龜龜的經驗, 唔好等, 龜龜唔食野唔等得, 我無知的白白地等了10天 - 讓龜龜都快沒有體力了才去看醫生.. 醫生說如果有病有蟲, Nutri BAC 是沒有用的.. 在香港真的沒什麼選擇, 可以的話先去看醫生, 土瓜灣不便宜, 一次大約500, 因為他是每一個 item 收費的, 雖然醫生一直告訴我他如何愛龜, 但也很現實地每一個細項都收費用.. 我理解那是當然的, 以下只是大約價錢作參考..
1. 醫生費 - 240
2. 用顯微鏡看大便的蟲 - 100
3. 杜蟲- 75
4. 教您如何用針管餵食 - 120

如不想太貴又識醫龜的就剩低 九龍城動物醫院, 我妹妹說那女醫生很有醫德, 也不會每個 item 收費.. 如上例子, 反正都要杜蟲就不會收顯微鏡看大便的費用了.. http://veterinaryclinic.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2220062
**補充, 今天check過, 原來 dr. betty 已經沒有做了.
回復

浸水個陣落d葡萄糖等佢有返d營養先,好過咩都冇
回復

STAR_115 發表於 2011-9-7 23:18
你喂過啲咩?

南瓜.........
回復

大野 發表於 2011-9-8 13:15
浸水個陣落d葡萄糖等佢有返d營養先,好過咩都冇

請問同水的比例大約幾多?我隻黃頭11厘米到!
回復

你不如問下中蜂,我之前在街市買的龜.都醫好了
回復

回復 Siuyuntung 的帖子

請問你最終有無睇醫生呀? 希望你的龜龜快D好翻...
回復