香港龜友論壇

查看: 2134|回復: 8

杜原蟲一問

請問杜原蟲食m藥係咪要食足一星期藥?
回復

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
回復

我並非想威, 我真心想幫大家, 但我真係好累, 我想退休, 我要去歐洲公幹一段時間.  請大家原諒我, 放過我, 我在論壇消息覆唔完, Whatsapp幾百條.  我明天走了, bye bye......

我自己5年來,救過幾十隻龜既經驗 (未死過一隻龜), 95%在第3天 or 第4天開口:

1. 預防性 - 轉季,一次then stop; 或新龜,一次then stop; 或怪怪地,一次then stop.

2. 停口,狂訓,拒食 - 一周一次, 開口為止

3. 肚屙+拒食 - 一周一次, 開口為止

4. 屙水屎+拒食 - 一周一次或兩次(隔3日), 開口為止

5. 屙JELLY屎+拒食 - 一周兩次(隔3日), 開口為止

6. 屙JELLY屎+拒食+尿臭 - 一周兩次(隔3日), 開口為止, 不過都已經入腎, 就黎死, 我自己會一周3次(隔2日)

PS. 日日狂餵BAC+M糧+小小保礦力!!!  如果好虛弱加: 小小 得力素葡萄糖片.

M會殺死埋益生菌!!!  用BAC好過用M, 因為BAC入腸後會制造Lactic Acid & Hydrogen Peroxide 來殺原蟲及壞菌!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  M只係減少原蟲數量.  保礦力係增加電解質-防止因肚屙而流失鈉離子(脫水而死)和流失鉀離子(心臟停頓).  M糧既麥皮用黎養住益生菌及增加纖維及維他命.  葡萄糖-補血糖,吊命.

一路順風,旅程愉快  發表於 2015-5-11 21:04
CHING, 好詳細解釋, 學到好多嘢.  發表於 2015-5-11 21:02
師兄..公德無量  發表於 2015-5-11 20:41
回復

Tony_Chu 發表於 2015-5-11 18:48
我並非想威, 我真心想幫大家, 但我真係好累, 我想退休, 我要去歐洲公幹一段時間.  請大家原諒我, 放過我,  ...

謝謝ching
回復

Tony_Chu 發表於 2015-5-11 18:48
我並非想威, 我真心想幫大家, 但我真係好累, 我想退休, 我要去歐洲公幹一段時間.  請大家原諒我, 放過我,  ...

CHING, 想請教第2,3點, 有無話拒食幾耐, 就係關建時刻要落藥.

因為龜苗細, 想到必要時先餵M藥, 唔該哂.
回復

Tony兄保重,有時間再上黎。
回復