香港龜友論壇

查看: 2019|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

請教: 豹龜BB大便問題

樓主
我家豹龜BB買番黎第一天開口, 但第二天已冇胃口, 最初以為他未適應, 所以沒有理會, 只是每天給他泡電解水, 幾天後白色便便, 龜鋪老闆說是爆蟲, 買藥番屋企浸七天, 浸藥後第五天有開口, 直至第八天沒有胃口, 今早發現白色便便, 請問各位師兄師姊我的豹B是否仍有蟲, 現在可以怎做?

回復

沙發
bb?! 係咪豹苗?!
回復

板凳

大約7.5cm豹龜
回復

地板
use bac + boost or use M medi + ccf
回復

謝謝回覆,
不好意思, 我是新手, 請教什麼是ccf?
回復

dontdont 發表於 2015-5-5 16:36
謝謝回覆,
不好意思, 我是新手, 請教什麼是ccf?

http://www.exotic-creatures.com/supplment?product_id=96
呢隻
回復

收到,謝謝!
回復

BAC 同 Reptoboost 差唔多, 好甜, 用麥芽糊糖精做底質, 痴立立, 好難溶於水, 又浮面,  又沉底.  我都唔明D人點解用黎浸水.  病龜浸水根本唔會飲.  浸完水黏住龜殼, 痴立立, 洗唔乾淨仲會惹菌、腐甲, 幾年前有個師姊浸完Reptoboost冇洗乾淨, 結果腐甲!

BAC 同 Reptoboost 同CCF 都係好野, 但要直接入口才有用, 強餵啦.
回復

我多年來免費幫師兄們救龜都只係用:

- BAC ~ 補腸道益生菌,對抗壞菌

- M糧蓉 ~ 補維他命&纖維&碳水化合物&蛋白....(可以用保礦力整濕M糧)

- 保礦力 ~ 補電解質~ 鈉防止脫水, 鉀防止心臟停頓

- 得力素葡萄糖片 ~ 超市有售,補血糖
唯一BAC係要去爬店買, 無可代替.  除非餵正常大龜既屎啦.
回復

Tony_Chu 發表於 2015-5-5 19:30
BAC 同 Reptoboost 差唔多, 好甜, 用麥芽糊糖精做底質, 痴立立, 好難溶於水, 又浮面,  又沉底.  我都唔明D ...

Ching, 想請教BAC是否帶有苦味, 之前聽一個爬店老板甘講, 話D龜聞到未必肯食, 睇過成份有maltodextrin,自己又5敢用口試.

我一隻無病龜肯食混左BAC糧, 另一隻龜, 第一日肯食我用番薯葉包住D混左BAC糧,  第二日聞到一D都5食.

BAC應該冇味  發表於 2015-5-6 07:01
回復

收工去咗問龜舖老闆,老闆話係腸胃病,買咗藥番屋企㓎,希望有進展
另多謝各師兄師姊寶貴建議
回復