香港龜友論壇

查看: 2403|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

(已加圖),想帶佢睇醫生.....肛門有黑色物突出有血

樓主

養咗30多年的金錢龜肛門突出大舊黑色物,還有血塊㸃!㸃好?是先父遺下我好擔心呀!

回復

沙發

仔定女?肯定唔係J J?
回復

板凳
老金錢龜肛門突出大舊黑色物,很可能是生殖器官,但有血見到,最好還是去睇醫生撿查下。
回復

地板
脱肛!睇醫生……要做小形手術!
回復

是乸不是公……點會有JJ
回復

脫肛喇!
回復

有街坊教我去買潤滑劑,用個膠樽試同

買支KY 搽下,睇下會唔會縮返入去,如果唔縮就要睇醫生喇!  發表於 2015-5-4 01:09
回復

上邊各位師兄所言極是。從你後加圖所見,突出物應是龜乸生殖器官,可能是龜乸年紀大了,或者飼養上營養失調等原因。同人一樣,產後、身體健康差或气虛了,體內器官就會下垂跑出來。切勿隨意用手去摸或者被指甲弄傷器官,更要小心清潔消毒飼養周圍環境。要同人一樣診治去諗,如果突出器官被細菌感染,引致一發不可收拾,會危害其龜生命。自已搽藥時,也要如醫生般,絕對要消毒雙手,戴手套用酒精消毒所有用具等。如果你無人的醫學知識,又無養龜的知識,最好還是睇醫生找病因去醫治才安全。如果經濟原因自巳醫,除了清潔消毒飼養周圍環境,勤換過濾過[或買礦泉水,不是蒸餾水,增加天然礦物質]的飲用水,并且撿查飼養龜糧[也可加喂切粒去骨干淨新鮮魚肉,病內不要喂蝦],營養要清淡,[加喂切粒提子、香蕉植類食物]等問題外,寧可讓龜龜,在清潔消毒舊飼養周圍環境裡,繼續比佢自巳靜養恢復,至少也盡人事養到佢好長命。但如果因自巳無知心急,成日捉隻龜上來睇,左試右試,用來教飛亂搞一通,很容易被細菌感染,反而可能害其生命,先父之物留下陰影,到時想補救也遲了。慎之慎之!
回復

多謝Kakaihk!我爸養時是三天吃一次魚仔,我就吃蝦同豬肉天天餵食!我明白了,好似位老人家要小心護理。夏天前仍如常!我會聽從教導好好飼養。不負我最愛的父親 因媽不願思人金魚也無心理都死了,希望龜可長命我答應過牠帶佢拜我爸都未做到。我改我隻龜龜叫平安就係想牠平安。
回復