香港龜友論壇

查看: 2295|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

找工請教...

樓主
雖然呢到係爬蟲論壇  但我有好多事都會上來請教=3=  
可能呢到唔會比人插啦  同埋呢到既人比較成熟

入正題   

岩岩中六讀完啦  又等緊ive  

想話係呢兩個月找份野做下   主要想找攝影/戶外既工作來試下   
但我上勞工處個網好少呢類工就算有都要好高學歷   所以想上來問下攝影可以點找呀......  
定還是攝影呢類係香港比較離地找唔到食呢.......?  除左係網上找有冇其他方法呢= =??
回復

沙發
係好離搵到,
一黎無經驗已經唔會請咁濟
你仲要話係暑期工,打板都唔識,
個天色變左,佢就玩完
回復

板凳
去做模特  都可

我想Y左 同埋我係男仔  發表於 2015-4-28 00:21
回復

地板
頭盔李 發表於 2015-4-27 23:45
係好離搵到,
一黎無經驗已經唔會請咁濟
你仲要話係暑期工,打板都唔識,

所以都放棄左

因為我想找  係我ive都報左有關攝影既課程  睇下將來易唔易找工

所以係到想緊有冇其他工找下  我自知性格內向  真係唔多野岩做= =|||
回復

EV-DAY 發表於 2015-4-27 23:54
去做模特  都可

你有公介紹比佢?

吹水講句 我冇六舊又唔黑 得排骨 如果今都做到 世界變了  發表於 2015-4-28 09:45
回復

Reason 發表於 2015-4-28 00:24
你有公介紹比佢?

冇冴88db果喲得5得傢?
回復

攝影真係好小請無經驗新人...

暑期工不如諗下做u記/H&M/ZERA/馬會之類既工, 一黎人工唔算差 二黎又學到野 真係做落2-3個月覺得ok既9月又可以轉part time半工讀
回復

好似打機咁, 你想賺XP 定係 $$?

如果係$$, 香港失業率3.3%, 世界最低, 勞動力缺乏, 大把工做.

如果係XP, 你主動同人講,最低工資,搵D婚莎攝影job,做靓,托下燈、反光板. 偷下師,對將來有用.

回復

自己做freelancer得唔得? 玩爛市!  我發現好多餐廳,公司,工廠都好需要拍攝專業產品相, 出面專業公司勁貴.  上次我公司要拍D產品相做catalog, 公司嫌D專業公司貴, 自己拍, 點知D同事連用廣角鏡可以catalog效果平面D都唔識, 廣角鏡有3類都唔知.

我地大陸合作既廠, 有接近1000員工, 二百幾個工程師, 得一個小攝影棚仔, 頂, 半專業都冇, 影到好鬼差, 大陸請人影都係麻麻地.  我覺得你可以投資, 買套專業設備, 可能有得做?  

如果屋企冇錢, 或者先打下其他工, 再買設備, 學下IVE, 學下電腦editing, 再搵下經驗, 前途無限.

後生仔唔好怕蝕底, 唔好怕人工低.  我有好多朋友, 出黎做野, 有工就做, 攞XP, 有個FD勁低人工做工程師, 另外一個做律師行intern, 人工只夠買麵包, 捱左好多年, 做左最top既高級工程師, 另一個做左中環大firm既associate, 人工勁高, 學到既野仲去教新人, 我問佢地怕唔怕人地偷師然後搶你地飯碗? 佢地話 "唔怕新人偷師, 根本偷唔完! 而且新一代好廢, 唔捱得!".  所以話, 人生要不斷增值自己, 唔好怕蝕底.  
回復

有次公司有人按門鈴, 係個19歲後生仔, 佢問有冇請人, 我地話冇請人, 點解要cold call?  佢話佢見完樓上份工, 然後順便問下周圍既寫字樓有冇請人.  我當時真係好感動, 香港有救了!  我叫佢留低電話, 將來請人一定搵佢.  你試下cold call, 以你既積極去感動下D攝影公司老闆.
回復

Tony_Chu 發表於 2015-4-28 04:18
有次公司有人按門鈴, 係個19歲後生仔, 佢問有冇請人, 我地話冇請人, 點解要cold call?  佢話佢見完樓上份工 ...

好老實講  我好浮沉

一 我冇咩理想  好驚玩攝影係三分熱度
因為當初迷上影相都係呢個論壇既影響

二 我自知唔係讀書材料 驚IVE可能唔收 因為我英文差到......

或者你講得岩既   任何事都係從低做起 捱得住總有出頭天

返正題  今日再試下出去找工吧    賽馬會未試過   去見識下吧
回復