香港龜友論壇

查看: 5652|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

養陸計劃 (已更新至18/5/2015)

樓主

本人計劃係五月中開始養陸龜
暫決定豹龜/盾臂龜 大約8CM開始養.

---------------------------------------------------------------------------------
以下為已準備的各用品 總共 : $2052

器材 : ZOOMED細雙燈罩 (日膽KOMODO 75W , 藍光夜膽EXO TERRA 50W)
        : GYPR燈夾 (日膽EXO TERRA 100W , 藍光夜膽Reptile One 75W)
        : Zoomed 10.0UVB (13WATT)
環境 : 24吋 ATASUKI AR6040
糧食 : M糧X1磅,S糧200G,陸龜生果糧1.36K
底材 : 瓷磚X2 (裝修多餘),草粒($158)
藥品 : Reptivite calcium with 3D,掃蟲王,ReptoBoost($165),BAC($99)
其他 : 溫濕計,噴水壺,水盆,糧食盆,竹鉗,山洞XL,USB風扇
---------------------------------------------------------------------------------
以下為未準備的各用品

其他 : USB放濕器($100)
想問各位師兄 呢個LIST仲差咩陸龜用品
而且希望師兄可以介紹或推薦一下邊個器材好
另外希望師兄可以分享一下自己用緊有關既器材

感謝!!!!!!!!!!!

回復

沙發
如果係新手就養大隻少少喇!龜苗唔易養囉!
回復

板凳
金金 發表於 2015-4-25 01:09
如果係新手就養大隻少少喇!龜苗唔易養囉!

唔該師兄 但請問大約幾多CM會岩新手養
回復

地板
fungjai0326 發表於 2015-4-25 01:11
唔該師兄 但請問大約幾多CM會岩新手養

起碼8cm或以上較安全
回復

金金 發表於 2015-4-25 01:14
起碼8cm或以上較安全

明白多謝師兄指點
回復

BAC(養豹必備) , RTP&CCF(可以有事先買)
如果新手養豹龜 建議買9-10CM
盾臂龜建議買over 7CM同美國CB較強壯

底材我用緊草粒,吸味一流
回復

kailunlun 發表於 2015-4-25 02:57
BAC(養豹必備) , RTP&CCF(可以有事先買)
如果新手養豹龜 建議買9-10CM
盾臂龜建議買over 7CM同美國CB較強壯 ...

請問師兄CB姐係咩 草粒的話想知師兄幾耐換一次 Thx
回復

夜膽可以買多個/買多組大W(遲下開冷氣都穩震少少
cb好似指人工繁殖場養既
回復

頭盔李 發表於 2015-4-25 19:02
夜膽可以買多個/買多組大W(遲下開冷氣都穩震少少
cb好似指人工繁殖場養既

岩岩去魚佬買同問過 因為本人會開冷氣
但冷氣溫度只接近20度 所以店員介紹藍光夜膽EXO TERRA 50W
但唔該師兄先 本人日後會睇下環境再考慮需唔需要照師兄既做法 THX!!!!!!

藍光夜膽係無咩熱力, 如果冷氣溫度20度, 可能唔夠暖保溫.  發表於 2015-4-25 21:53
回復

75W日胆夏天用應該好熱, 你可能考慮要用有溫控調節燈座, 或用細D火數燈胆, 否則支燈會時開時關, 好易燒.

50w 藍光夜胆夏天該還可以, 入秋就未必夠.

可能要加把USB風扇, 香港夏天加濕器可能未必用得著,可遲些先買.
回復

iris007 發表於 2015-4-25 21:47
75W日胆夏天用應該好熱, 你可能考慮要用有溫控調節燈座, 或用細D火數燈胆, 否則支燈會時開時關, 好易燒.

5 ...

我睇過其他POST有師兄講香港溫差不大 又不需要溫控
USB風扇係邊到買 THX師兄

如果你支燈座有光暗掣去調大小, 用大火數暖胆就無問題  發表於 2015-4-25 22:13
日胆75W火數大, 夏天用好易過熱  發表於 2015-4-25 22:02
回復

fungjai0326 發表於 2015-4-25 21:57
我睇過其他POST有師兄講香港溫差不大 又不需要溫控
USB風扇係邊到買 THX師兄 ...

深水埗黃金電腦廣場
回復

iris007 發表於 2015-4-25 21:59
深水埗黃金電腦廣場

THX 師兄
回復

努力以赴....
回復

這是我當初爬文陸龜的清單 可以參考一下
陸龜木箱 水盤 糧食盤 瓷磚 浸水盤
日膽 夜膽 uvb膽 溫濕度計
糧食:s糧 m糧 草粉 水果糧
保健:鈣粉 bac rept.
回復

c348 發表於 2015-5-2 16:02
這是我當初爬文陸龜的清單 可以參考一下
陸龜木箱 水盤 糧食盤 瓷磚 浸水盤
日膽 夜膽 uvb膽 溫濕度計

想問師兄養咩陸龜
水盤  浸水盤有咩分別
糧食方面 4款師兄係點分配
THX 師兄
回復

日夜膽我會建議用zoomed...本人覺得比較耐用...!EXO TERRA燈快燒過zoomed...!
燈座zoomed同exo都可以!(電器選大牌子好,安全D)
KOMODO未用過!
水盤係比龜飲水...!浸水盤..你求其用個外賣膠盒比佢浸吓水都可以!浸水冇咩所謂...!
糧食:買包m糧,牧草(自己剪碎)    http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=30463
保健:鈣粉 bac rept. Rept可以一至兩星期用一次...當調理腸胃.

回復

青b綠 發表於 2015-5-5 15:58
日夜膽我會建議用zoomed...本人覺得比較耐用...!EXO TERRA燈快燒過zoomed...!
燈座zoomed同exo都可以!(電器 ...

請問師兄有冇使用放濕器 溫控
回復

你係咪初養龜新手...?我當年都好似你咁....plan好晒諗住買乜買乜..! 但最後都冇(一來金錢,二來空間)
我初起步個係養盾...都係好簡簡單單叫個木工師夫整左個龜箱,買左兩盞EXO TERRA燈座加日夜燈泡!一個電字溫度計...!底材都好簡單..用報紙...加塊大滋專!一個水盤....餵野比佢地食都係個外賣膠盒蓋!
你買左最簡單野設備先...!等你買左龜...養定左..先慢慢加仲未遲!...
買龜又唔等到六月既...可遇不可求呀!

講左咁長編..仲未答你問題..~~我冇買...!溫控又未去到好需要...!除非你隻係R..同安仔啦...!
幾千銀一隻龜你先再添加d pro既野啦
回復

青b綠 發表於 2015-5-5 17:05
你係咪初養龜新手...?我當年都好似你咁....plan好晒諗住買乜買乜..! 但最後都冇(一來金錢,二來空間)
我初起 ...

明白曬師兄因為本人5月中去旅行 打算去完先養 (唔放心比人養住先)
我考慮下師兄既意見 遲下再加PRO野 師兄方便留電交流嗎
回復