香港龜友論壇

查看: 6915|回復: 52
打印 上一主題 下一主題

新人想養豹龜-求指教

樓主

配置物品如下:

飼養箱: ZOO MED TTH-1木製飼養箱 (36" × 12" × 24")
燈泡: ZOOMED FSC-1 暖胆組合孖裝 (Repti Basking Spot®曬太陽燈 -100W燈泡 and 5.0 UVB的小巧燈管) AND ZOO MED NR-60 RED™ 夜用紅燈胆 60W
固定燈具: ZOO MED LF-19迷你雙燈罩 2 X 14cm (允許一個太陽燈或100瓦PowerSun™UV燈和一個小夜加熱燈)
燈架: ZOO MED LF-21懸掛燈架 10-20加侖
監測器: ZOO MED TH-22溫濕度錶
造景/裝飾: 希瑾 PT2980黃金桶仙人掌 小號 (可不用)
飼料: ZOO MED ZM-133沙漠型草粒陸龜糧  (含有長莖纖維, 蒲公英,絲蘭及其他陸龜喜愛的植物)
保健藥物 : ZOO MED MO-8去蚤水, ZOO MED BB-55陸/箱龜專用鈣磚, ZOO MED WO-18消毒噴劑, ZOO MED TB-1墨魚骨
餵食工具: ZOO MED WFC-30爬蟲餵食及飲水盤套裝 x 2 (一個放食物, 一個放水比龜仔排毒)
底材: ZOO MED VS-10維他命沙-沙漠色

係飼養之前,自己已經做過少少research,亦都上網睇過唔同教學,但仍然有些問題,麻煩各位高手指教。

飼養箱最好可以通風,保溫。豹龜喜愛乾燥環境,所以保濕方面唔太需要。如果用木箱,通風看上去會比爬蟲套缸好;保溫既話,爬蟲套缸是否會更好?香港天氣比較潮濕,如果用木箱,可能會發霉,宜且木箱會比爬蟲套缸保濕,感覺唔適合豹龜,而且唔知道木箱會唔會易生蚤同瞞。如果用木箱飼養,木箱應該如保養,係唔係經常要用去蚤水同消毒噴劑清潔一星期清潔一次是否足夠各位高手又會否會建議我用木箱?

固定燈具和燈架是否需要購買兩組? 因為燈泡要有3種,定晚間可以換左太陽燈改用夜用紅燈胆嗎? 咁就唔需要兩組固定燈具和燈架; 唔知道這個個固定燈具可否同時用太陽燈和UVB的小巧燈管, 唔知道有冇師兄師姐用緊,可以比少少意見。

保健藥物: ZOO MED BB-55陸/箱龜專用鈣磚ZOO MED TB-1墨魚骨那種會對龜仔較好,research話墨魚骨比較天然,間中(即係1個可以幾多次)可以投餵一片墨魚骨; 去蚤水消毒噴劑是否一定要購買?

餵食工具: 是否夠大給龜仔排毒?

底材: 用沙做底材既話,應該時隔多久才換一次?

想係打算飼養前計劃給龜龜最舒適的家,想養一隻或兩隻豹龜, (空間唔知道會唔會太細),唔知道上面既配置有冇缺漏,麻煩各位俾少少意見

萬分感謝
回復

沙發
-夏天可以唔駛買powersun住,燈膽建議你入定多set後備。尤其係夜膽。

-用木箱我覺得最大好處係唔駛另外買燈架同燈罩,冬天保溫好,暫時未見倒發霉。但我自己再有個後備燈罩,燈箱入面個座壞左都有得頂住先。又唔駛勁多電線周圍fing要自己慢慢綁。用木箱你可以慳曬上面講既燈架同燈罩。

-我自己個木箱就一枝uvb光管,一個uva,一個藍膽,中間一個uvb膽,共4樣野。

-你個箱都夠大,放d植物裝飾,叫做有d遮掩俾龜仔,佢地安全感大d。

-餵食盤果度,唔好買爬蟲細細隻高邊果種,果隻係要黎餵爬放蟲蟲用。買大少少,個邊要低,隻龜先食倒,反正個盤你預唔會長放。我買左好多隻zoomed盤,最後係用外賣膠盒個蓋黎餵,餵完就收。

-浸水盤唔買zoomed仲好,每日放兜暖水,高邊少少(方便自己運送免倒瀉),放入箱浸,浸完就倒。我又係用返外賣膠盒個盒黎浸...touchwood隻龜有咩事要浸bac,retopboost用呢個好方便。

-另外買多個兜,矮身,放淺水,買zoomed就靚d,俾隻龜自己浸下腳用。我覺得你最好唔好買果個套裝,唔係太岩駛。

-我自己一星期用wipe out一次黎清木箱,底材同椰泥做底,樹皮做一半面,放係藍膽下,是為乾冷區。水苔做另一邊面,放係日膽下,水盤都係果邊,是為溫濕區,隻龜自己揀去邊。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
wongfafa + 10 多謝分享

查看全部評分

回復

板凳

ZOOMED 糧, 豹仔未必肯食, 餵M/S 糧易開口D, 墨魚骨唔係隻隻龜咬, 遲D睇情況先買.

濕度唔好太低, 要有50-60以上, 否則易脫水.

我個人覺得有罩燈座會令爬箱濕度拉低, 特別冬天要考慮用加濕器補濕.

但UVB節能燈就要用有燈罩嘅座,龜龜吸收效果會好D.

評分

查看全部評分

回復

地板
建議:
1)爬箱拆左前面兩塊玻璃,其實通風過木箱。
2)5.0uvb對陸龜冇乜功效,買zoomed 10.0 26w。
3) 水碟買梯級個隻會好d,大個d,佢自己可以入去浸水。
4)用沙做底材太乾,可改用樹皮/木碎/泥/紅土/舉木
5)餵食盤其實唔買都得,是但搵個膠蓋用完洗仲方便。
6)幼龜多數唔食z糧,m糧較佳。
7)養豹龜保健藥物bac睇黎係必要
8)唔建議全部野買曬zoomed,因為各牌子各有自己既專長,例如power sun 買megaray較佳,溫度計買電子有探頭為佳等等。

評分

查看全部評分

回復

Uncledash 發表於 2015-4-18 11:17
-夏天可以唔駛買powersun住,燈膽建議你入定多set後備。尤其係夜膽。

-用木箱我覺得最大好處係唔駛另外買 ...

感謝你的回復!!

想請問如果唔買燈架同燈罩,咁應該可以買邊隻燈具可以用到UVB光管, uva膽,藍膽,同紅膽?

盤方面就要買餵食盤, 浸水盤, 同一個兜。想問如果係餵食盤,浸水盤和兜邊隻牌子質素會好少少(係現成可以係fishmanshop買到)

底材既係唔係以條保持低濕為主? 如果用木箱,其實保濕效果係唔係已經做到? 如果用維他命沙(保持乾度)和做型泥土做底材(泥土放係龜屋入面,沙就係主要活動區)。咁做既效果可唔可以?

謝謝!!

豹都要50%濕以上 75%以下, 沙好難保持到呢個濕度 底材應以保持中偏高濕度為主  發表於 2015-4-18 13:31
回復

iris007 發表於 2015-4-18 12:14
ZOOMED 糧, 豹仔未必肯食, 餵M/S 糧易開口D, 墨魚骨唔係隻隻龜咬, 遲D睇情況先買.

濕度唔好太低, 要有50-6 ...

感謝你的回復!!

M糧既話,睇過成份好似冇蒲公英成份;而ZOO MED ZM-133沙漠型草粒陸龜糧係專為豹紋和餅乾龜配製,所以其實Z糧係唔適合既。但產品簡介話這陸龜糧專為豹紋和餅乾龜配製,可信成份高嗎?

冬天補濕既可以係箱內加盤清水嗎?

謝謝

ZOOMED 糧我覺得一般, 我會混M/S糧+牧草(果樹/提摩草)  發表於 2015-4-18 22:49
內加盤清水無用, 好少補濕效果  發表於 2015-4-18 22:45
回復

kailunlun 發表於 2015-4-18 12:54
建議:
1)爬箱拆左前面兩塊玻璃,其實通風過木箱。
2)5.0uvb對陸龜冇乜功效,買zoomed 10.0 26w。

感謝你的建議!!

1)如果唔用木箱,有邊隻牌子既爬箱會比較實用和化算
2)會轉買zoomed 10.0 26w UVB燈
3)ZOO MED RRB-11爬蟲專用斜盤 大 尼隻夠大嗎?
4)會改用其他底材,但可以用泥+沙做混合嗎? 因為D沙佢話有維他命 (感覺對隻龜會好)。如果用泥,木箱會否容易發霉?
5)好的,謝謝。清洗時是否用消毒噴劑清潔,之後風乾便可?
6)了解。
7)明白,一定會入手。如果係,係唔係每星期都要至少用消毒噴劑清潔清潔一次? 底材是否每次都要全換?
8)明白,因為唔多熟些品牌,所以唔知邊隻好用。如果用megaray,係唔係要直接向廠房購買?我見到網評這牌子的燈會易燒和要直接向廠房購買。
回復

1)我用開6040 24吋
3)呢隻夠大
4)泥+沙就未聽過,不過呢D底材夏天都比較煩,會有蟲. 我自己養紅腿就用環保地毯+放濕
5)我隔日用洗潔精洗
7)底材約2星期全換
8)megaray香港代理係稀.鰭,好似得佢地做到一個月保用.
而價錢周圍都差唔多,算係公價.唯一阿澤有時會做8折85折可以問下

回復

kailunlun 發表於 2015-4-18 16:53
megaray香港代理係稀.鰭,好似得佢地做到一個月保用.
而價錢周圍都差唔多,算係公價.唯一阿澤有時會做8折85 ...

非常感謝!

回復

呢個係我個setting, 可參考下

評分

查看全部評分

回復

kailunlun 發表於 2015-4-18 17:03
呢個係我個setting, 可參考下

謝謝分享!!

兩旁的抽氣是不是要DIY?

阿澤有套SET$900元, 係網可以搵到, 你去交易貨區睇下.  發表於 2015-4-18 23:00
回復

W.H.S 發表於 2015-4-18 17:13
謝謝分享!!

兩旁的抽氣是不是要DIY?

我係自己DIY,係黃金買最細力既USB風扇 放隻手指入去都冇事
回復

W.H.S 發表於 2015-4-18 13:00
感謝你的回復!!

想請問如果唔買燈架同燈罩,咁應該可以買邊隻燈具可以用到UVB光管, uva膽,藍膽,同紅膽 ...

用木箱先可以唔買燈架同燈罩既,另外買多一個燈罩做後備。

我只會買一個zoomed既淺邊兜放係箱入面浸腳
回復

W.H.S 發表於 2015-4-18 15:02
感謝你的回復!!

M糧既話,睇過成份好似冇蒲公英成份;而ZOO MED ZM-133沙漠型草粒陸龜糧係專為豹紋和餅 ...

不過細龜未必肯食牧草

好的!謝謝  發表於 2015-4-18 23:51
回復

Uncledash 發表於 2015-4-18 21:02
用木箱先可以唔買燈架同燈罩既,另外買多一個燈罩做後備。

我只會買一個zoomed既淺邊兜放係箱入面浸腳 ...

唔好意思

想問一問如果冇燈架同燈罩,天氣轉凍or開冷氣時點幫佢地保溫?

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0k.7385961.1997985097.d4918997.crueu7&id=35089849335&_u=i1gr4i4064ca  發表於 2015-4-18 23:21
陶瓷燈座已經上左木箱CEILING, 去淘宝睇下就知  發表於 2015-4-18 23:19
燈係會照 開保暖!  發表於 2015-4-18 23:19
陶瓷燈座已經上左木箱CEILING, 封港轉睇下就知  發表於 2015-4-18 23:16
回復

記住豹龜太細吾好食z糧,可能會消化吾到,都係等大左先好喂z糧,細龜比佢食m糧or s糧啦

好的! S糧都係高纖維嗎? 因為商品簡介冇寫。謝謝!!  發表於 2015-4-19 00:00
回復

W.H.S 發表於 2015-4-18 22:59
唔好意思

想問一問如果冇燈架同燈罩,天氣轉凍or開冷氣時點幫佢地保溫? ...

木箱入面應該有齊燈座係到,多數加吾到罩,

因為ZOO MED TTH-1木製飼養箱 冇安裝燈架同燈罩既,要自己外置先有,所以唔知上面既配置可唔可以。謝謝!  發表於 2015-4-19 00:04
回復

W.H.S 發表於 2015-4-18 15:44
感謝你的建議!!

1)如果唔用木箱,有邊隻牌子既爬箱會比較實用和化算

底材你可以用樹皮,草粒呀,再吾係只用反轉磁磚都可以,仲可以比佢磨指甲,另外你有用uvb膽,再加一個普通的熱膽就可以啦,不用買禁貴的吧,飛利普熱膽幾十就有一個,仲可以用好耐

明白! 謝謝你的建議  發表於 2015-4-19 00:02
回復

如果真的要用power sun ,就吾好用溫控了,改用時間制開關吧,powersun要等它凍晒先好再開,用溫控可能未凍晒就再開,應該會好易燒

嗯! 想請問fishmanshop $49蚊隻時控可以嗎?  發表於 2015-4-19 00:02
回復

W.H.S 發表於 2015-4-18 22:59
唔好意思

想問一問如果冇燈架同燈罩,天氣轉凍or開冷氣時點幫佢地保溫? ...

係淘宝買的想請問安全可靠嗎?

因為我想買既ZOO MED TTH-1木製飼養箱係冇安裝陶瓷燈座既。

時控你係鴨寮街平D, 電子時控$5X-6X 都有一個  發表於 2015-4-19 01:20
不過我D燈座全部淘宝 買  發表於 2015-4-19 00:11
自己用20吋玻璃爬箱, 未用過木箱, 睇下其他CHING幫 唔幫到你  發表於 2015-4-18 23:58
回復