香港龜友論壇

查看: 1248|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

刀旦bb唔食野點算???

樓主
隻刀旦已經買左2個星期, 但我都未見佢食野....但佢又好鬼生猛, 每次我捉佢既時候佢都想咬我周身旭, 佢其實食唔食到豐年或魚仔??
沙發
chriswongs 發表於 2011-9-4 23:19
隻刀旦已經買左2個星期, 但我都未見佢食野....但佢又好鬼生猛, 每次我捉佢既時候佢都想咬我周身旭, 佢其實 ...

食到既  買個D引佢開口啦
回復

板凳
其實我有買命脈隻開口糧, 都係唔食, 而且我同緊另外一隻刀旦養, 咁我應該買咩比佢食好?
回復

地板
你隔三日唔好餵佢唔好理佢~之後再餵~我之前個隻成三星期先開口~可能佢未適應~個人認為刀旦熟識身邊事比其他龜可能用更多時間~如果你每日都心急餵佢~只會比壓力佢~以前有個CHING咁教我~應該有部份人入手刀旦都有咁GE情況~
回復

我好擔心佢....因為買佢返黎個陣好生猛....(而家都好生猛)
但就係唔食野.....又會好惡咁開口想咬我, 佢成身生左d好似毛毛既野.....係咪有病?我已經有用隔夜水+ 每次換水都用replti個隻野滴幾滴,,,,,,
回復

如果冇濾水器~有毛毛個D正常~你每日換水時同佢洗埋個背~用手指卒卒個瞉就應該冇~佢想咬你代表佢驚~對環境未適應~正常架~我個兩隻買返來個時都成日開口想咬~而家呢就要狂搞佢先發脾氣~@@你信我LA~隔三日先試下餵佢~佢唔食就再隔三日~龜好難餓死~同埋你餵完佢之後你要行開~唔好望住佢食~
另外你個缸有冇其他擺設~例如石頭等~你如果留意到佢特別鐘意係某一擺設休息~餵糧時放個個位~佢會冇咁驚~
回復

thanks for your sharing
回復