香港龜友論壇

查看: 6196|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

急問。。。。 這是什麼? 生蟲嗎?

樓主

急問, 隻歐陸今早all出黎的。
佢d 屎正常。。。。。但條野都幾長。。。。

平時只係比M同Komodo糧佢。。

要點做..... 有人話係線蟲。。

請問各c兄要用咩杜蟲藥??????

回復

沙發
我嗰隻都痾過,度蟲後ok晒

上網check過話歐陸多係野生,所以會咁
回復

板凳
ki0110 發表於 2015-3-28 09:38
我嗰隻都痾過,度蟲後ok晒

上網check過話歐陸多係野生,所以會咁

C兄 你用邊隻黎杜蟲???
回復

地板
drfreeman 發表於 2015-3-28 10:04
C兄 你用邊隻黎杜蟲???

我用大家都唔鐘意嘅掃蟲王
回復

ki0110 發表於 2015-3-28 11:09
我用大家都唔鐘意嘅掃蟲王

- 掃蟲王成份係Levamisole HCL, 是一種快速作用的舊式殺蟲劑,作用於線蟲神經節,在和線蟲接觸的數秒鐘內麻痺蟲體肌肉, 效力強,直接殺蟲. 但係好毒, 可以被身體吸收, 有副作用, 我朋友俾變色龍食多左小小,死Q左.  美國加拿大1999年已禁Levamisole用於人體.

- Mebendazole最好, 世界衛生組織推薦人類使用, 作用係阻止寄生蟲代謝,等腸中寄生蟲自己餓死, 對宿主無害.  唔會點吸收入血, 副作用低.  屬慢性杜寄生蟲藥, 冇掃蟲王快.

- Albendazole, 同Mebendazole一樣, 但Albendazole可以入血, 可以殺埋寄生體內的蟲囊, 但副作用也提升了.

一針見血  發表於 2015-3-28 13:19

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
EV-DAY + 2 多謝分享

查看全部評分

回復

Tony_Chu 發表於 2015-3-28 12:43
- 掃蟲王成份係Levamisole HCL, 是一種快速作用的舊式殺蟲劑,作用於線蟲神經節,在和線蟲接觸的數秒鐘內麻 ...

咁杜蟲藥是否係普通R藥房有得賣,是否要醫生紙
回復

iris007 發表於 2015-3-28 17:02
咁杜蟲藥是否係普通R藥房有得賣,是否要醫生紙

Mebendazole香港好似叫做Vermiflu 250mg(成人用量)?  藥房有得賣$25-$40/一粒.  好似唔使醫生紙?

回復

爬蟲用藥量網: http://www.anapsid.org/resources/rxdose.html  Nematodes - (Fenbendazole)
回復

Tony_Chu 發表於 2015-3-28 18:46
爬蟲用藥量網: http://www.anapsid.org/resources/rxdose.html  Nematodes - (Fenbendazole)

Thanks  What IM,PO stands for?d = day ,q=?
回復

iris007 發表於 2015-3-28 19:00
Thanks  What IM,PO stands for?d = day ,q=?

IM = IntraMuscular injection = 肌肉注射
PO = Per Os (係拉丁文=peroral) = 口服

q 在醫學terms = EVERY

qd = everyday

q 2wks = every 2 weeks
回復

rep = repeat
x = times

"rep q 2 wks 2-3x" = repeat every 2 weeks, repeat 2 to 3 times.

Thanks a lot  發表於 2015-3-28 20:25
Thanks a lot  發表於 2015-3-28 20:25
回復

Mebendazole 這藥有圖嗎?

想問埋Azoo 這藥ok ma? 杜唔杜到圖中的蟲

沒有圖. 沒有研究過Azoo, 聽論壇既人都話Azoo好.  發表於 2015-3-28 23:30
回復