香港龜友論壇

查看: 4317|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

請教有養豹龜的師兄

樓主
請問豹龜6-8日排一次便正常嗎 d屎好黑 我隻豹仔8cm左右養了兩年都係咁
大得好慢 兩年先開始爆生長紋 想收集一下有養豹龜的師兄多久排一次便
thx
回復

沙發
你隻食D咩會對便便顏色有影响!
回復

板凳
我二隻十CM 養左大半年都係冇點大過
食得柯得, 不過就4-7日先柯一次
回復

地板
日日浸水日日屙!食多屙多!
回復

龜唔使日日痾屎, 尿就要日日痾.  黑色代表消化系統太好.
回復

我兩隻隔兩日浸暖水就痾。由兩年前8cm到現在30cm
回復

想大快d! 比佢食多d  m糧 !!
不過好易起釘@@
回復

日日浸水日日屙!食多屙多
回復

我唔建議豹龜日日浸水日日屙, 根據我自己既經驗, 我個人認為會引致益生菌流失, 跟住會腸胃炎.  最好隔兩日浸暖水痾.
回復

Tony_Chu 發表於 2015-3-11 11:08
我唔建議豹龜日日浸水日日屙, 根據我自己既經驗, 我個人認為會引致益生菌流失, 跟住會腸胃炎.  最好隔兩日 ...

我聽聞陸 龜可以經肛門(屁股)同殼吸水, 甘如果豹有腸胃炎, 痾濕便便, 是否應該隔多幾日先比龜浸水, 等龜回覆正常先浸返密D.

我隻龜B差唔多日日有便便, 現在唔算太濕, 4-5 日左右先浸一陣水,每次 唔敢浸得太耐, 因為之前日日浸水就唔太食糧同痾濕便便.  如果依家無浸甘密水, 龜B都自己排便便, 豹龜又好似唔洗排酸, 再耐D先浸水會否有問題? 定咁嘢情況是不正常?

唔該哂.

回復

iris007 發表於 2015-3-11 12:50
我聽聞陸 龜可以經肛門(屁股)同殼吸水, 甘如果豹有腸胃炎, 痾濕便便, 是否應該隔多幾日先比龜浸水, 等龜 ...

多年來全世界都爭議緊:
-        龜可唔可以經肛門cloaca泄殖腔吸水入腸, 大部份答案係小小.
-        龜可唔可以經殼吸水入血, 大部份答案係唔得.  水只能夠令龜殼既角質層鬆軟.
-        龜可唔可以經呼吸(肺泡)吸濕氣入血, 大部份答案係小小.

日日浸水太熱或太耐既後果係刺激排便, 但排便過早既後果係:
1.        水份及中份子(電解離子)未被大腸吸收就被排出, 長期可能會引致慢性脫水.
2.        益生菌未繁殖足夠就被排出, 減少了腸道的益生菌數量, 長期可能會引致腸胃炎及爆原蟲.

每種龜都排 尿素 & 尿酸, 包括人類!  只係比例問題.  
- 沙漠龜: 排50%-75%尿酸, 尿素25%-50%
- 森林龜同海島龜: 排尿素多過尿酸.  10%-35%尿酸, 尿素65%-90%
- 人類: 排5%尿酸, 95%尿素
- 魚: 排100%阿蒙尼亞

豹龜係矮灌木叢林龜, 所以尿素多過尿酸.  但我做過實驗, 3日唔比水飲, 濕度30% rh, 豹龜一樣會排石膏&粉石酸!!!
回復

Tony_Chu 發表於 2015-3-11 13:49
多年來全世界都爭議緊:
-        龜可唔可以經肛門cloaca泄殖腔吸水入腸, 大部份答案係小小.
-        龜可唔可以經殼吸 ...

唔該哂, 我每日有比龜B飲水, 等佢食完先比水佢食, 滴小小水比龜B飲(飲到佢唔主動用飲), 唔係浸佢落水等佢任飲.
回復

iris007 發表於 2015-3-11 14:01
唔該哂, 我每日有比龜B飲水, 等佢食完先比水佢食, 滴小小水比龜B飲(飲到佢唔主動用飲), 唔係浸佢落水等佢 ...

其實可以唔使浸, 噴水到龜殼上, 整軟龜殼角質層, 幫助殼正常生長, 防止起釘.

thank you  發表於 2015-3-11 14:10
回復

Tony_Chu 發表於 2015-3-11 14:06
其實可以唔使浸, 噴水到龜殼上, 整軟龜殼角質層, 幫助殼正常生長, 防止起釘. ...

師兄 有幾個問題想請教一下
1.我隻豹由買回來到現在兩年食量都係好少 胃口好食1粒半M量.胃口差只食得半粒就唔食
我而家隔日餵 食量都係一樣差 但係D屎消化得好好
2.我一日浸水兩次早晚各10分鐘左右 佢無浸水排便的習慣6-8日屙一次屎
養了兩年到現在開始爆生長紋 大得極慢
希望師兄有空可以解答一下THX
回復

iris007 發表於 2015-3-11 12:50
我聽聞陸 龜可以經肛門(屁股)同殼吸水, 甘如果豹有腸胃炎, 痾濕便便, 是否應該隔多幾日先比龜浸水, 等龜 ...

可能我真係唔識養了,等其他高手指教吧!附上相一張,算是有圖有真相吧!!以上係我個人每日做既事!養得如何就見人見智吧!又或者各師兄也post出靚豹相,可供各位作參考!

好令!!!  發表於 2015-3-11 15:49
回復

Kit2006 發表於 2015-3-11 08:12
想大快d! 比佢食多d  m糧 !!
不過好易起釘@@

可參考…之前我的豹,约3xcm…大部份時間食M糧x牧草的。右果隻就係另一相中那隻了!只能講句!各施各法吧!!

靚爆  發表於 2015-3-11 20:53
Wow, nice!!  發表於 2015-3-11 15:50
回復

wohglam 發表於 2015-3-11 15:09
可參考…之前我的豹,约3xcm…大部份時間食M糧x牧草的。右果隻就係另一相中那隻了!只能講句!各施各法吧 ...

師兄啲龜養得好靚 我隻豹仔胃口好差 大得極慢
回復

Italyroma 發表於 2015-3-11 15:16
師兄啲龜養得好靚 我隻豹仔胃口好差 大得極慢

多謝欣賞!只係各花入各眼吧!
回復

wohglam 發表於 2015-3-11 14:58
可能我真係唔識養了,等其他高手指教吧!附上相一張,以上係我個人每日做既事!養得如何就見人見智吧!又 ...

Ching, 多謝指教,我隻豹B得底甲得4.5CM 左右, 佢食糧食得少,怕龜B太細, 如果浸得水太多,易飲得太多水, 唔肯食糧.
回復

iris007 發表於 2015-3-11 15:18
Ching, 多謝指教,我隻豹B得底甲得4.5CM 左右, 佢食糧食得少,怕龜B太細, 如果浸得水太多,易飲得太多水, 唔 ...

任何b都須加倍耐心的,無留意你是養b,sorry先!見樓主話8cm.那兩三日浸一次好了!補充!!!纯我個人做法!不喜勿插!
回復