香港龜友論壇

查看: 4453|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

養巴西龜用濾筒養菌有冇著數?

樓主
首先, 龜唔同魚, 對水要求冇咁高, 另外會產生大量便便.
如果要用濾筒養消化/硝化細菌可能要好大陣像先可以搞得掂.

其次係, 硝化菌生存條件相當麻煩, 先要依附生物環 (一般龜缸冇缸底物料), 仲要厭光好氧.
更甚者, 死就死唄(硝化菌), 但菌係缺養死前仲會放毒. 所以到底養菌養龜係唔係好事?
定將個濾筒全放濾棉就算, 另外加含氯自來水實行同佢殺益菌?

當然, 好完美咁養好啲水, 水係好靚, 龜都精神d.
但如果返工屋企停電幾個鐘, 冇氣泵, 又冇水泵, 咁啲菌做無養呼吸排毒, 好彩既你係有返電之前翻左缸先, 洗晒所有野還原.
唔好彩幾個鐘後有返電, 水泵郁返隻龜就Hi晒野.

大家點睇?
回復

沙發
香港好難會停電幾個鐘, 如大廈電力維修, 應該會預早通知的,

就算真係停電幾個鐘, 烏龜在水中呼吸唔到會爬上岸的(好似係)

BTW, 師兄是REVIEW33巴打??
回復

板凳
龜用肺呼吸,沒有泵都不會死囉~
回復

地板

巴西龜屎尿特多,當中含重阿摩尼亞,除非各下的濾筒超級大個,裡面的生物環極多,否則想養菌起到作用根本不可能囉~
其實養巴西龜要水質好過濾系統中加活性碳便可,可用1/3棉,2/3碳,水清又無異味
回復

養巴西龜超易養就算停咗一日電都冇問題!
回復

點解依家啲人養龜要搞咁多嘢,又筒又慳電胆又暖管
回復

要幾多環先養倒菌?
回復

經驗分享
家有三呎魚缸, 水約一呎高, 養兩隻大水龜(過20cm), 水一直維持清澈乾淨!
用Eheim最大size既濾桶, 放生物環養菌(每日加少少菌劑), 加兩包活性碳, 配以濾棉, 每個星期換一半水, 一個月洗一次濾桶
回復

回復 圓圓龜 的帖子

咩龜, 龜龜住就豪宅.
回復

回復 iris007 的帖子

斑龜加忍者龜~
回復

我用FLUVAL 106 養2隻龜
以前係出水->生物棉->白棉->生物環->炭 ,佢原廠係咁樣放
依家轉左出水->生物棉->白棉->生物環->生物環,唔用化學過濾,試1,2個月睇下做唔做到菌出黎,因為本身個濾桶都細
回復

龜心似箭 發表於 2015-1-6 16:09
香港好難會停電幾個鐘, 如大廈電力維修, 應該會預早通知的,

就算真係停電幾個鐘, 烏龜在水中呼吸唔到會爬 ...

^.^....

唔係驚隻龜缺氧...
係啲菌缺氧, 會有毒素.
回復

回復 johooo 的帖子

5用儀器,點知養唔養到菌?
回復