香港龜友論壇

查看: 6294|回復: 90
打印 上一主題 下一主題

~*救救小龜行動*~

樓主

[size=15.1999998092651px]救救小龜行動:

[size=15.1999998092651px]最新消息:聯絡公園經理,說:「我哋沒有職員講過會殺死佢哋!亦冇講過佢哋食唔食都死!假如有員工咁樣講,我哋會解僱佢!」奇怪,為何這樣肯定「冇員工講過」?另外,我問:「你哋洗池,池中龜隻會如何處置?」負責人:「交俾承辦商照顧住先。」我問:「我哋能否向有關承辦商查詢?」負責人:「不便透露承辦商資料......不過咁,運送過程中,有冇一啲會不幸死亡,呢啲我哋公園控制唔到。」

[size=15.1999998092651px]收到消息,天水圍公園的魚池將於12月1日開始大清洗,據知,屆時工作人員會在塘中下毒,將池中龜龜殺死,職員向正在餵飼龜龜的媽媽表示:「佢哋食唔食都係要死!」

[size=15.1999998092651px]可憐小生命正在倒數,12月份,普天同慶,我不忍心龜龜的生命就在聖誕將至的好日子就結束,但願龜龜們可以平安渡聖誕......

[size=15.1999998092651px]我打算聯絡各機構,看看有甚麼建議或行動,可以拯救小生命......

[size=15.1999998092651px]盼望各位愛龜的龜友們,伸出援手,別吝嗇5分鐘時間,致電協會......

[size=15.1999998092651px]抱著「知其不可而為之」的心......

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
astroppc + 1 功德無量

查看全部評分

回復

沙發
我以打去康文署 ,留左事件,等佢回覆,因為當時康文署熱線很忙
回復

板凳
回復 東方不敗 的帖子

原來就係你...跪謝...
回復

地板
岩岩收到1823 回覆,佢係代康文署答,佢話會向康文署轉交我呢個查詢,個邊會有人回覆我,佢話如果見到個邊有人落藥,可即时報警,警察會第一時間到
回復

回復 東方不敗 的帖子

多謝你的熱心幫忙
回復

但你地最好先去魚池影左d龜,萬一d龜唔見哂,都有d相係度,到時再投訴佢地都有野support到, 佢地難抵賴
回復

回復 東方不敗 的帖子

多謝你的熱心出手,好感動
回復

係咪呢個公園

回復

回復 東方不敗 的帖子

呢個世界多啲你同JANEDE呢類咁熱心嘅人, 就好啦
回復

回復 富富 的帖子

可否去影到相
回復

回復 東方不敗 的帖子

可以...
你POST嘅相, 似係公園外圍...
係嘉湖銀座商場外面嘅公園
回復

回復 富富 的帖子

銀座商場外面,是否不是屋園,最好清楚知道公園個名 ,唔係搵錯康文署同地點 , 最驚你話個個池的位置 唔係天水圍公園 ,係銀座商場的魚池,就可能係私人屋苑的地方,到時又唔同做法
張相係巴士公司的車站照片
回復

睇map 好似天水圍公園係銀座背後咁樣
回復

回復 東方不敗 的帖子

我影幅相俾你睇咗先...因為我都唔太了解果個池其實係邊邊管豁...
回復

回復 富富 的帖子

可以問下佢地管理處,或睇下個公園名牌,應有邊間管理, 不過睇map ,天水圍公園係銀座後邊 , 銀座應唔會再有公園,因為冇必要重覆 ,睇過yahoo 的相 ,都只係銀座外表,商場,冇公園的相
你影魚池d龜可影多幾張,影到d龜,到時唔驚佢話原本係冇龜
回復

回復 東方不敗 的帖子

我明白啦...

多謝不敗兄...

只可惜C母唔認得該職員, 佢又冇掛名牌响身上...
回復

回復 富富 的帖子

不過等康文署一覆,佢地應可查到天水圍公園係咪有魚池同有清洗工作,不過我地投訴人都要自己先清楚 ,唔係比人咬返轉頭
回復

我也久不久到天水圍看人放車放船

早幾日都有留意到佢地要大清洗個人工湖, 但就冇交代如何處置D魚同龜

原來落毒咁得人驚

重以為會先洗一邊, 之後再洗另一邊
回復

天水圍公園個人工湖, 唔單止龜多, 魚都好多, 如果真係落毒, 個場面會好可怕
回復

回復 東方不敗 的帖子

呢個當然啦...
去年都試過一次, 又係有一輪唔見哂啲龜, 我哋起初以為喱埋冬眠, 後來先知"處置"了...
回復