香港龜友論壇

查看: 9438|回復: 27

近來發現很多爬蟲愛好者都飼養了藍舌石龍子 , 藍舌是一種很純良及可愛的寵物 ,
飼養並不複雜 , 很適合新手飼養 , 小弟在此分享小小心得 , 如有錯誤 , 請各位見諒及指導 !!

選擇
首先要注意的是身體有沒有外傷, 斷尾 , 留意一下眼睛 , 咀巴內和鼻子有沒有分泌物 ,
有的不要購買 !!也要留意一下手指腳指 , 要是斷指, 或有脫不下的皮也不要買 !
現在能買到的都多數是 CB 的 ,如果是野生的一定要檢查一下有否寄生蟲 。
[size=-1]脫皮中的藍舌 bb

[size=-1]我飼養的是斷了尾巴的藍舌 , 經過細心照顧 , 尾巴已長了不少 , 不過不會和原來的漂亮 ,
會較粗及不太尖 !!
~藍舌脫皮前會變得較深色 , 可以給牠浸水及噴水幫助脫皮 , 脫皮間藍舌會較惡 ,
我建議各位盡量不要在這段時間打擾牠 , 讓牠安心脫皮 。

飼養設備
其實藍舌很適合香港天氣 , 一般都不用甚麼特別的加熱 ,
溫度盡量保持 25~32 度左右 ,夜間可降一點 ,  餵食後及冬天 (16-18度以下 ) 才需要加熱 ,
加熱我個人會選擇熱膽 , 我個人建議用紅外線熱膽 ,一方面較便宜 ,
而且根據一些外國專家意見 , 不建議用底部及加熱 ,
特別是熱石 , 因為藍舌的肚皮較薄弱 , 很容易被加熱產品弄傷 。
經過我觀察左一段日子 , 我認為藍舌是需要 UVB 的 , 現在我亦有增設 ,
藍舌在有 UVB 的情況下特別活躍及開胃,
只是太多外國及本地網及專家都話唔使 , 陽光對大部分蜥蝪都有好處 ,可幫助消化及成長 ,
而且我通常都會一星期帶佢曬一次太陽 。

另一方面 , 藍舌是一種很需要水的動物 , 缸內一定要常放一個較重的水碟 , 供牠飲用 !
缸內濕度保持50~80% , 我個人亦會每兩天給牠浸 15-20分鐘水 , 讓牠吸收水份及排便 。
底材方面  , 幼體我會建議使用抹手紙 , 因為藍舌排便較多 , 方便清理 ;
成體我會建議用粟米沙 , 乾粟米給牠誤吃也無害 , 不過應盡量避免誤食 , 因較難消化 ,
而且要小心發霉 ,因此我會兩星期左右更換一次 :
聽說藍舌容易有呼吸問題 , 紙粒較易積塵 ,
但吸水力較好 , 因為藍舌的尿很多 ,如要使用請加緊注意 。
而且缸內最好加石或磚及藍舌磨爪 , 因為長得很快也很尖 , 上手時易使我們受傷 。
藍舌在幼體時可加洞穴令牠更有安全感 , 亞成體後便不用了 ,
因為藍舌亦是地域性很強 , 聽說長大後加洞會令牠更惡 。
而且不宜混養 , 因為藍舌有互咬傾向 。
最後 , 缸大約 3 尺長就可以養一條成體了 , 太細的缸會有礙生長 !!

[size=-1]本人幼體的 Setting
食材
藍舌的食物基本上很廣 , 是雜食性的 , 我會餵飼幼貓乾糧 , 超麥 ,蟀 ,
蔬菜較難餵食 , 因為藍舌會因菜 SIZE 而拒食 , 所以我會切碎菜 ,再和濕貓糧攪在一起餵食 ,
每 2 星期我也會給牠吃水果 , 我接觸過好多藍舌也很喜歡吃香蕉的 , 大家不妨一試 !
為免藍舌太肥 , 幼體我會隔日餵食 , 亞成開始會 3 - 4 日餵食一次 。
至於加鈣方面 , 幼體我會一星期加 1 次 , 亞成開始會一個月 3 次 。

其實 , 我覺得所有剛買回來的藍舌都是很惡的 , 大家不妨上手多點 , 摸牠多點 ,
和給牠看多你多點 , 很快便會被馴服 , 希望大家都努力啦 !! 多謝 !!

以上是本人的藍舌 , 兩個多月大已經咁大條了,斷尾亦長了不少 !!

評分

參與人數 3威望 +21 收起 理由
龍之殺 + 1 多謝分享
skclan + 10 多謝分享
EcHo + 10 多謝分享

查看全部評分

感謝分享..................
回復

回復 billychan 的帖子

THX SO MUCH ~
希望令對 bts 的朋友有點幫助 !
回復

好文章,很適合新手想藍舌的我
謝謝無私分享!
回復

多謝分享
回復

龍之殺 發表於 2012-1-22 19:29
多謝分享

有興趣玩嗎,整條啊!
回復

多謝分享
回復

回復 skclan 的帖子

我其實玩龜之前已經有條鬆C架喇
藍舌我都想入呀
但我驚比我玩斷尾
回復

龍之殺 發表於 2012-1-22 19:47

我其實玩龜之前已經有條鬆C架喇

打算入條玩下!聽人講新手玩藍舌唔錯
見個樣又可愛好似幾過癮
回復

我其實比佢伸利果下吸引住><"
我唔入住架喇
我仲入比人打死-.-
因為近排係咁入龜已經比呀爸%$#%#$%@$@#!#$##$%%@#$@#%
回復

龍之殺 發表於 2012-1-22 19:55

我其實比佢伸利果下吸引住>

同是天涯淪落人...
我都係比我家果位禁制住.....................
回復

師兄
我終於搵到個明白我既人喇
回復

龍之殺 發表於 2012-1-22 20:04

師兄

想入想玩想接觸既多的是..
除左金錢限制之外,都要守下家規
回復

因為我呢2個月係咁入係咁入
雖然我入黎入去都係果幾種
睇黎我都真係要忍下手
你都係呀
回復

龍之殺 發表於 2012-1-22 20:10

因為我呢2個月係咁入係咁入

我從來都係忍手,都是深思熟慮過.....
除非電死我果d就例外!

師兄你好像都唔小龜
回復

唔好同人講呀
三十幾隻
回復

龍之殺 發表於 2012-1-22 20:25

唔好同人講呀

我最高峰期六十幾隻,現在穩定左知道自己想玩咩..
十零廿隻到
回復

嘩@@
你真係冇得頂
好在我搵到摰愛><
回復

龍之殺 發表於 2012-1-22 22:25

嘩@@

我果D都係普通野,量多精不多!
呢度好多大師兄都未出聲
睇黎龍師兄對紅耳有份深厚情懷..
回復

睇黎龍師兄對紅耳有份深厚情懷<-------睇到笑左出黎
係呢你有咩精品收埋先
回復