香港龜友論壇

查看: 6519|回復: 115

16吋缸10CM水用511濾會太勁?點先舊龜唔咬新龜?12日旅行點算?

各位師兄,屋企個潛濾真係太雞,想換過濾水,換501定511好,16吋缸10cm水到,一隻油彩龜,想一~兩星期先換一次水

濾材應該買邊幾隻好,又生物環又黑棉,可唔可以係魚佬一次過執齊?500蚊內搞唔搞得掂

另外我見一隻龜有d悶,想買多隻,但宜家果隻油彩已經養左兩年,我怕會咬新龜,有咩方法可以一齊養而新龜唔會俾舊龜咬?

黎緊年尾成家會去12日旅行,冇人理龜,有冇良計可以唔洗叫人黎照顧?
回復

511好過501,501個桶細幾多下, 511大約360元左右 , 但入滿環大約3 llite ,睇你買乜牌子,養魚一般用ma環s size ,一lite 一盒八十幾元左右, 511有埋生人棉,黑色個隻, 你洗桶時攞d棉去水喉水沖下渣下,乾淨返可再用
回復

東方不敗 發表於 2014-11-2 22:46
511好過501,501個桶細幾多下, 511大約360元左右 , 但入滿環大約3 llite ,睇你買乜牌子,養魚一般用ma環s siz ...

唔該哂,但係用黑棉定白棉好?聽講白棉係用黎吸屎,而黑棉就唔係!?

洗唔洗另外再買
需唔需要加活性碳?
回復

我都用511
我會黑白黑白甘放
放活性碳都得
回復

個桶到約3 lite 環, 用ma 環會超過你預算,可以用少d環, 多d 空間, 原裝黑棉係面, 白棉係下邊, 最底生物環, 白棉而家質差, 一星期左右就一pat 咁, 换白棉, 洗黑棉時, 唔好洗環
回復

回復 anthony1001 的帖子

..油彩龟甲背幾長,如果加多幾隻龟,16吋缸可能會太小啊!
回復

水龜都還可以, 買個自動餵食機吧~
回復

水中情好似可以寄養
回復

東方不敗 發表於 2014-11-3 10:26
個桶到約3 lite 環, 用ma 環會超過你預算,可以用少d環, 多d 空間, 原裝黑棉係面, 白棉係下邊, 最底生 ...

咁緊係唔會全部都係環既,白棉唔係放係面好D咩?先吸屎先,姐係我要買511+白棉+生物環就OK

應該放2L到,筆直呢D隨心既姐,MA環係咪呢隻?唔該哂
回復

calvintin96 發表於 2014-11-3 09:40
我都用511
我會黑白黑白甘放
放活性碳都得

我諗我都係黑白兩隻都係放哂入去
回復

iris007 發表於 2014-11-3 11:56

..油彩龟甲背幾長,如果加多幾隻龟,16吋缸可能會太小啊! ...

如果一隻2歲,一隻苗會唔會夠位?

油彩龜其實多D水係咪冇問題?2XCM,有浮台

咁樣加水俾多D位養2隻龜O唔OK?

過左排應該都會換個24吋
回復

係呢隻,以前個隻黑色盒,佢有一隻偏酸,買中性就岩,買1 lite裝, 5lite應用唔哂, 點解叫你放係黑棉下邊呢 ,因為白棉浸水耐左變一pat咁, 個桶ge摩打係個蓋度,如果白棉係面,驚扯左白棉入去 (唔敢肯定會不會,不過個人覺得有咁機會,小心為上) ,白棉係中間一樣可以隔d黑棉隔唔到 ,較細的垃圾
回復

specter023ify 發表於 2014-11-3 16:47
水中情好似可以寄養

唔洗去到寄養咁誇張掛

自動餵食機真係要搵個番黎,但唔知準唔準,一次過餵12日糧咪出事
回復

要睇隻龟有幾大,你加到8吋以上水深,你5怕走龟,如果你嘢缸12吋深,你隻龟4吋佢就可以爬出去。

有浮台或淺水区比龟龟,深水D應該ok,但都最好觀察下龟龟是否適應先慢慢加深。
回復

iris007 發表於 2014-11-3 22:45

要睇隻龟有幾大,你加到8吋以上水深,你5怕走龟,如果你嘢缸12吋深,你隻龟4吋佢 ...

OK,我個浮台座地,得6吋過,應該都係加盡佢,唔會太過,6吋水會唔會用唔到511?

唔該哂
回復

東方不敗 發表於 2014-11-3 22:07

係呢隻,以前個隻黑色盒,佢有一隻偏酸,買中性就岩,買1 lite裝, 5lite應用唔哂, 點 ...

我都聽過白棉會溶,好啦我聽你講放黑棉下廢事吸左入去

511入唔入到2L,因為都想打爆去既

唔該哂
回復

最近我先賣左個511 ,我個個打爆哂,因為朋友賣比我連環, 照睇唔止2 lite ,因為佢分左右兩格 , 一格唔止1 lite ,佢原裝個d黑棉你要小心唔好整爛,因為係跟返個桶形狀而做出黎,中間個舊仲有中間的孔,  不過留意一點,去買時睇清楚個二格 ,係咪全部放環,因為我見過有呢d桶新買時,其中一間係有生化棉,唔駛裝環,當然你可以唔用舊生化棉,放埋環,呢度我指ge係桶入邊二格  ,不是指放係面個d生化棉
回復

東方不敗 發表於 2014-11-3 23:07

最近我先賣左個511 ,我個個打爆哂,因為朋友賣比我連環, 照睇唔止2 lite ,因為佢 ...

我上網睇張參考圖,左面放棉(黑/白),中間佢有跟SIZE整既黑棉,右面先係放環

咁跟佢咁放好唔好,始終我唔太多水,吸屎都幾重要

打算:
左:黑+白棉
中:佢送
右:full生物環

我見原裝應該係送物理環

thx
回復

用生物環係想養箘, 陶瓷環起箘最快,而且一般的跟機環都唔係好高質,中間舊唔好郁,因為我覺得佢設計中間個舊有個圓孔,應係同水的流動有關, 如果照你咁做 ,唔駛2lite環

佢呢張係水流的方向 ,咁睇左邊係全棉,因為入水最先入的位置,隔屎同垃圾 ,跟住去中間 ,同右邊
回復

正常話要8水深,如果上5到水,你可以加水令到上到水,之後先張水位降低,或把濾桶放低D(511唔可以跟缸平放,要放低過缸)。
回復