香港龜友論壇

查看: 1601|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

新買了兩隻紅耳龟bb仔… 求解答

樓主
差唔多兩個星期前,買左兩隻紅耳龟bb仔返屋企…點知道佢哋好似一直唔食野…有一隻成日瞓教…最近仲好似病咗添…有乜野我可以做到

★我知道要用隔夜水養 不用每天換水 可以大約兩至三日才換水

★買了龟精靈 每日一滴比病咗ge龟龟

★每日都有餵龟糧

★知道龟bb仔要適應環境所以唔食野

回復

沙發
有暖管? 有燈? 缸內温度? 有做好恆温? 陸地温度和水温差別大嗎, 龜活躍嗎?
回復

板凳
1mm 發表於 2014-10-8 10:30
有暖管? 有燈? 缸內温度? 有做好恆温? 陸地温度和水温差別大嗎, 龜活躍嗎? ...

冇暖管冇燈…缸內溫度應該同平時冇分別…岩岩見到病咗ge龟龟醒咗,活躍返好多
回復

地板
回復 happyjai 的帖子

可否影一影個環境黎睇下?? thx 因為..衣家早晚溫差有時都幾大..中午30~31 .. 晚上得26,27,
回復

回復

同埋我想問我呢個膠箱可唔可以裝到濾水器架…
回復

可是裝到的..裝最細果隻掛濾。

如果睇你設置...d 水溫好難控制..一係你夜晚放係廚房,切勿放係冷氣地方...
我都有龜苗係咁樣養,我每晚訓覺時都會乾養佢地,放係廚房(唔好比風吹到),唔要水, 缸底放一塊濕左水既紙巾, 夗放在紙巾上面, 第二朝先加水。

如果可以..你最好晒下太陽.. 或比reptoboost 佢地浸下
回復

1mm 發表於 2014-10-8 18:48

可是裝到的..裝最細果隻掛濾。

夜晚我都冇開冷氣架,加上唔會放佢哋喺窗邊,曬太陽先會放佢哋喺窗邊
回復